Ministrul Economiei a oferit presei și exemple de modalitate de decontare. „De exemplu, dacă tu vrei să plătești un serviciu turistic de 1.000 de lei, ai cheltuit 500 de lei din voucher, 500 lei din bani proprii. Trebuie să fie acea echivalență: pentru fiecare leu cheltuit din voucher, să pui tu un leu din buzunar. (…) Banii care nu s-au cheltuit pot să fie retrași. Dacă, de exemplu, omul are o factură de 1.000 de lei și încă o factură de 1.000 de lei la altă unitate de cazare, pentru prima factură de 1.000 de lei, 500 de lei sunt din banii contribuabilului, 500 de lei sunt din voucher şi a mai rămas omul cu încă 300 de lei pe care să-i cheltuie. La următoarea factură, are 1.000 de lei la altă unitate de cazare, din care 300 de lei este diferența care a rămas pe card ca și voucher, 700 lei puși din banii lui. Dacă omul alege să cheltuie doar 1.200 de lei – dau un exemplu – 600 de lei vor fi cheltuiți din voucher, 600 lei va fi contribuția lui. Pentru fiecare leu dat de stat, omul va trebui să pună un leu din buzunar”, a precizat Bogdan Ivan.
Guvernul a stabilit modul în care se vor folosi voucherele de vacanță din acest an: declarație pe proprie răspundere, maxim 800 lei de la stat
În ședința de miercuri, Guvernul a aprobat normele de accesare/ utilizare a voucherelor de vacanță. Astfel, românii care lucrează în sistemul bugetar trebuie să prezinte o declaraţie pe propria răspundere că au completat cu 800 de lei suma de 800 lei oferită de Executiv şi să aducă o factură de cel puţin 1.600 de lei care să fie decontată. Ministrul Economiei, Digitalizarii, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, a explicat mecanismul privind voucherele de vacanță. „Referitor la subiectul voucherelor de vacanță, vorbim despre un mecanism foarte simplu de decontare, care a fost adus în fața Guvernului în urma negocierilor, atât cu patronatele, cât și cu reprezentanții sindicatelor, cât și cu Ministerul de Finanțe, o formă în care fiecare angajat va declara pe proprie răspundere, în fața angajatorului, că își asumă să cheltuiască cei 800 de lei pe care îi va primi din partea statului român, într-o formă în care el va cofinanța cu alți 800 de lei tot ceea ce înseamnă pachetul turistic. Este evident că, la finalul acestei proceduri, se va emite o factură care va putea fi verificată de către ANAF în timp real, folosind softul E-factura. (…) Am găsit această formulă cât mai simplă, pentru a nu pune presiune nici pe angajatori, nici pe angajați, nici pe antreprenori. Ei vor putea să folosească aceste vouchere doar în unitățile turistice autorizate de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, într-o formă în care va fi automat și monitorizată din perspectiva Ministerului de Finanțe, în programul E-factura.”, a spus Bogdan Ivan.
În Hotărârea adoptată, Executivul a stipulat că angajații care optează pentru acordarea voucherelor de vacanță își vor exprima în scris angajamentul de a le utiliza pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea totală a fiecărui pachet de servicii turistice achiziționat, respectiv cel mult 800 de lei pentru achiziționarea de servicii turistice în valoare cumulată de cel puțin 1600 de lei și de a suporta suma de 800 de lei din fonduri proprii. În același timp, unitățile emitente de vouchere de vacanță vor încheia contracte numai cu unitățile afiliate care dețin licență de turism sau certificat de clasificare, emise de administrația publică centrală responsabilă în domeniul turismului și care sunt valabile la data încheierii contractului.
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -