luni, noiembrie 25, 2024
AcasăOpiniiHai la vot! Nu lăsa rezultatul să se decidă la ”faza” proceselor...

Hai la vot! Nu lăsa rezultatul să se decidă la ”faza” proceselor verbale!

Campania electorală pentru alegerile locale se încheie astăzi. A fost o campanie puțin diferită de una clasică, fără mari adunări și mitinguri populare. Însă zvonurile au continuat să agite spiritele, la fel ca la precedentele campanii electorale. Și din acest motiv, prezența la vot ar trebui să fie cât mai mare, astfel încât rezultatul scrutinului să fie decis de alegători, pe teren cum se spune în sport, și nu prin birouri. La o participare mare la vot și cu atenție la procesul de numărare a buletinelor de vot, rezultatele nu mai pot fi manipulate
Zvonul principal al acestei campanii electorale este că alegerile din 27 septembrie s-ar putea câștiga la ”faza” proceselor verbale. Cel puțin la funcțiile principale din administrația publică. S-a intrat într-un fel de disperare, ca și cum o funcție publică ar reprezenta țelul suprem în viață (pentru unii), iar pierderea scaunului public ar fi un fel de tragedie din Grecia Antică. Și, din această disperare, s-ar putea recurge la metode pe care le credeam apuse și îngropate. O scurtă trecere în revistă a situațiilor cel puțin bizare care au fost în avantajul electoral al unui anumit partid în Vrancea nu strică. Poate vor fi mai vigilenți vrâncenii, de această dată.
Așadar, a fost odată, nu demult, ci imediat după alegerile locale din 2004, ”problema” scanerului de la Biroul Electoral Județean. Curat ghinion, aparatul care scana procesele verbale de la secțiile de votare s-a defectat în plin proces de numărare și centralizare a voturilor. S-a luat o pauză ”binemeritată” și, după ore bune, s-a reluat procedura. PSD a trecut la mustață peste 50%, astfel că Oprișan n-a mai avut emoții în a fi reales președinte al Consiliului Județean. El își pregătise, între timp, și trădările necesare, în frunte cu proaspătul ales județean PD la vremea respectivă, Constantin Guguianu, care a sărit bucuros, imediat, în barca lui Oprișan. De altfel, Guguianu s-a dovedit a fi, până acum, unul din vajnicii apărători ai intereselor PSD&Oprișan. Se poate spune, totuși, că Oprișan a pierdut șefia CJ Vrancea în 2004, însă manevrele colaterale l-au menținut în funcție.
Un alt episod ciudat, ce nu trebuie omis, este întreruperea furnizării energiei electrice în unele localități rurale, chiar în ziua votării, după ce alegătorii PSD își exercitaseră dreptul la vot. Aceste întreruperi au fost în mai multe runde de alegeri, de-a lungul ultimilor 30 de ani. Un astfel de exemplu: alegerile parlamentare din 2008, când s-a votat pe colegii. Rezultatul era incert și îngrijorător pentru jocurile politice de atunci, astfel că s-a ”întâmplat” să se întrerupă furnizarea energiei electrice spre seară, în câteva comune din sudul județului, iar procesul de votare s-a suspendat, pe alocuri chiar și 2 ore.
O mare bătaie de cap o reprezintă ”cheia” procesului verbal din secția de votare. Este vorba, pe scurt, de faptul că adunarea buletinelor de vot folosite cu buletinele nule și cu cele nefolosite trebuie să fie egală cu numărul buletinelor de vot intrate în secție. De asemenea, buletinele de vot valabil exprimate și buletinele de vot nule, adunate, trebuie să dea un număr egal cu cel al buletinelor utilizate. Nu e complicat, dar aici s-au ”tras” din condei, pentru a ieși ”cheia”, în nenumărate situații. Ce mai contează câteva voturi în plus de la o secție de votare, mai ales că oamenii din secție sunt obosiți, stresați, au diverse probleme personale? Contează, chiar foarte mult, mai ales când rezultatul electoral se anunță strâns. De obicei, în fiecare secție sunt persoane care pun un fel de presiune asupra celorlalți membri, asupra președintelui și locțiitorului biroului secției de votare, astfel încât procesul verbal să fie încheiat conform dispozițiilor de partid. În general, se găsesc punctele slabe ale celor dintr-o secție de votare care nu fac parte din ”grup”, iar procesul verbal nu va mai da mari bătăi de cap. Plus clasica tentație financiară, care, în funcție de miză, pe fondul presiunii și oboselii, poate ajunge la o sumă (aproape) de nerefuzat.
Sunt situații care s-au petrecut, din păcate, de foarte multe ori în mai toate alegerile din 1990 încoace. Chiar și anul trecut, la prezidențiale, o reprezentantă roșie ca focul într-o secție de votare din Focșani a numărat ”din greșeală” 15 voturi în plus pentru candidatul partidului său. S-a descoperit, s-a reparat și s-a revenit la normal. Nu era nici miza mare, a fost o încercare, dar… De altfel, alegerile fără miză personală de anul trecut, europarlamentare și prezidențiale, au fost un fel de antrenament, cu mici șicane și încercări, pentru a se testa ”apele” pentru alegerile locale din acest an, cu interese personale foarte mari.
Prin urmare, ce facem duminică, 27 septembrie? Mergem la vot, să decidem noi primarul, președintele CJ, consilierii, sau lăsăm ca rezultatul să fie stabilit din pix?

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu