vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăActualitateHoți de pomi de Crăciun din Vrancea, dați ca exemplu negativ de...

Hoți de pomi de Crăciun din Vrancea, dați ca exemplu negativ de Poliția Română

Poliția Română a intensificat, premergător sărbătorilor de iarnă, acțiunile pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul tăierii, transportului şi comercializării de materiale lemnoase şi a „pomilor de Crăciun”. În perioada 15 – 24 noiembrie, polițiștii au constatat, la nivel național, 110 infracţiuni prevăzute de Codul Silvic, au aplicat 2.174 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 1.256.000 de lei și au confiscat 583 de mc. de material lemnos, 475 de  pomi de Crăciun și 1.595 de kg. de cetină de brad/molid.
La data de 15 noiembrie a.c., inspectorul general al Poliției Române, chestor de poliție Bogdan Despescu, a dispus intensificarea activităţilor desfăşurate de structurile de poliție în domeniul prevenirii şi combaterii faptelor ilegale asociate din tăierea, transportul şi comercializarea materialelor lemnoase şi a „pomilor de Crăciun”. Astfel, premergător sărbătorilor de iarnă, polițiștii acționează, la nivel național, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite îndreptate împotriva fondului forestier naţional, în special a celor de tăiere, transport, prelucrare şi comercializare a speciilor tinere de arborete de răşinoase (brad şi molid), valorificate sub forma pomilor de Crăciun. La activități participă polițiștii Serviciului pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul Direcţiei de Ordine Publică – I.G.P.R., poliţiştii cu atribuţii în domeniul silvic din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene, în colaborare cu specialişti silvici din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.
Echipele de control acţionează în zonele şi pe traseele vulnerabile, pe drumurile forestiere şi pe drumurile publice, în zonele împădurite cu răşinoase şi în pieţe, târguri, oboare sau alte locuri de comercializare. În perioada 15 – 24 noiembrie a.c., polițiștii au constatat 110 infracţiuni prevăzute de Codul Silvic și au aplicat 2.174 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.256.541 de lei, dintre care 271 la legislaţia din domeniul silvic. De asemenea, polițiștii au confiscat 583 de mc. de material lemnos, în valoare totală de 303.000 lei, 475 de pomi de Crăciun și 1.595 de kg. de cetină de brad/molid.
Exemplu:
La data de 22 noiembrie a.c., polițiștii din Panciu au efectuat 5 percheziții domiciliare, 2 dintre ele la sediul unor societăți comerciale din municipiul Brăila, județul Brăila, iar 3 la locuințele unor persoane fizice din comuna Soveja. Activitățile au fost desfășurate în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect un furt de arbori din pepiniera unui ocol silvic, furt comis în noaptea de 18 spre 19 noiembrie a.c., valoarea prejudiciului cauzat fiind de 215.539 de lei. În urma perchezițiilor, de la sediul unei societăți comerciale din municipiul Brăila au fost ridicați 255 de brazi, deținuți fără documente de proveniență. De asemenea, de la locuințele persoanelor cercetate, au fost ridicate mai multe telefoane mobile și obiecte de tăiat lemn confecționate artizanal. Doi bărbați, din comuna Soveja, au fost reținuți pentru 24 de ore, pentru săvârșirea  infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori și furt de material lemnos, iar față de administratorul societății din municipiul Brăila, polițiștii continuă cercetările pentru complicitate la  tăiere ilegală de arbori și furt de material lemnos.
Pentru prevenirea comiterii unor fapte care contravin legislației silvice, în ceea ce privește recoltarea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun, polițiștii vă fac următoarele precizări:
•Transportul pomilor de Crăciun se realizează doar în baza avizelor de însoțire cu regim silvic (aviz de însoțire primar – dacă transportul se efectuează de la locul de recoltare sau aviz de însoțire secundar pentru alte materiale decât cherestelele – dacă transportul se efectuează din depozite de material lemnos, piețe/târguri/oboare).
•La achiziționarea pomilor de Crăciun de la locul de recoltare, din depozite, piețe/târguri/oboare se va solicita obligatoriu aviz de însoțire cu regim silvic, factură fiscală sau bon fiscal. În aceste situații, se va urmări dacă pe secțiunea de tăiere este aplicat dispozitivul special de marcat cu amprenta dreptunghiulară specific emitentului din cadrul căruia face parte personalul împuternicit să elibereze avizul de însoțire primar (situație valabilă doar pentru pomii de Crăciun recoltați de pe teritoriul național).
•În situația achiziționării de pomi de Crăciun din supermarketuri (recoltați de pe teritoriul altor țări) se va solicita aviz de însoțire și factură fiscală/bon fiscal, pe secțiunea de tăiere nefiind aplicată amprenta dreptunghiulară a dispozitivului special de marcat.
•Încălcarea legislației silvice care reglementează expedierea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun constituie contravenții silvice prevăzute de Legea nr. 171/2010 actualizată, cuantumul amenzilor fiind cuprins între 5.000 și 10.000 de lei, fiind dispusă și măsura complementară a confiscării pomilor de Crăciun.
Sursa: Biroul de presă al IGPR

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu