Scandal în ședința extraordinară a Consiliului Județean Vrancea. Motivul l-a constituit modul în care președintele Consiliului Județean Vrancea a stabilit împărțirea pe localități a unor fonduri publice. Este vorba de cota de 20% din sumele defalcate din TVA și din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale. La începutul ședinței, consilierii județeni PNL au solicitat o pauză de o jumătate de oră pentru studierea și analizarea proiectului de hotărâre, din moment ce documentele cu repartizarea sumelor fuseseră transmise consilierilor cu doar 10 minute înainte. ”Noi am primit anexele cu sumele împărțite pe localități la ora 10.50 (n.r. ora de începere a ședinței a fost 11.00). Este dreptul meu, în calitate de consilier, să studiez proiectul de hotărâre, să cer lămuriri, să aduc propuneri și amendamente. Avem solicitări de la multe localități, trebuie să le comparăm, să le analizăm”, și-a motivat solicitarea consilierul județean PNL, Emilian Diaconu. ”Nu putem vota în orb, nu știm cum ați repartizat sumele”, a susținut și colegul său de partid, Cornel Negru. Directorul Direcției Economice din Consiliul Județean, Dumitru Diță, a încercat să explice modalitatea de repartizare și diferențele dintre localități. ”Când am împărțit banii, am folosit aceleași criterii de bază precum Ministerul Finanțelor, însă inversat, pentru a compensa sumele. Localitățile care au primit sume mari de la Finanțe au primit sume mai mici de la Consiliul Județean”, a motivat Diță.
Majoritatea PSD-UNPR-ALDE din Consiliul Județean făcut o concesie opoziției și a aprobat o pauză de doar 15 minute. Consilierii PNL nu au fost de acord și au părăsit sala de ședințe. Imediat, consilierii majorității au votat proiectul de hotărâre în forma inițială, cu o abținere din partea lui Valerică Panciu, consilier independent, ex-PDL. Președintele PNL Vrancea, Cătălin Toma, s-a declarat mulțumit că, de această dată, consilierii județeni ai PNL au acționat unitar și au respectat ceea ce se stabilise anterior. ”Nu înțelegem de ce Consiliul Județean nu a respectat modalitatea legală de repartizare a banilor publici stabilită de Ministerul Finanțelor Publice. Prioritare sunt arieratele, apoi sumele pe Ordonanța 2, apoi vin celelalte criterii, nu inversate, așa cum au declarat cei de la Consiliul Județean. Făcând calculele necesare, media sumelor împărțite primăriilor PNL este de 142.000 de lei iar media sumelor distribuite primăriilor PSD este de 165.000 de lei. Dar noi avem primari în câteva comune mari, cu multe probleme, precum Slobozia Bradului, Homocea, Sihlea, Păunești, Jariștea, care au și necesități financiare mai mari decât celelalte localități”, ne-a declarat Cătălin Toma, care este și primarul comunei Jariștea.
E tara lui papura voda.. Psd simte ca pierde teren in fata opozitiei, si incearca sa isi faca de cap pentru ultimele dati pe anul asta, speram din vara sa avem ce ne trebuie la conducere..dar chiar nu mai au nici o urma de bun simt ! chiar asa suntem de comunisti si de habotnici ?