Lângă peronul Gării Mărășești, lângă postul de Poliție Transporturi Feroviare, în spatele unui magazin alimentar, fără a putea fi văzut de călători/turiști, se află obeliscul din imagine, realizat de către sculptorul Gheorghe Eracli. Monumentul a fost realizat imediat după grevele din perioada anilor 1918-1921, având pe placa comemorativă textul: „ÎN MEMORIA LUPTELOR GREVISTE ALE MUNCITORILOR DE LA DEPOUL DE LOCOMOTIVE C.F.R. MĂRĂȘEȘTI DIN ANII 1918-1921”.
Zona în care este amplasat monumentul este în prezent relativ curățată, spre deosebire de anii din urmă, când monumentul era acoperi de vegetație. După cum se observă în fotografia pe care am făcut-o în urmă cu două săptămâni, monumentul este într-o stare incipientă de degradare. Interesant este faptul că el nu figurează pe lista Monumentelor Istorice întocmită de Ministerul Culturii și actualizată în 2015. Gara Mărășești figurează în acest document la poziția 276, având codul VN-II-m-B-06518, fiind datată „mijl.sec.XIX” (am utilizat prescurtarea din document). Este posibil să fie asimilat Gării, deși acest fapt ar fi incorect!
Trebuie menționat că la Mărășești există o bogată istorie a transporturilor feroviare, așezarea fiind și un nod feroviar. În 1879 începea construirea căii ferate Buzău-Mărășești, prima cale ferată proiectată și executată de constructori români. Ea fost dată în folosință în 1881, fiind inaugurată la 30 octombrie 1881, în prezența Familiei Regale, a membrilor Guvernului și a Parlamentului. Încă o dovadă de neglijență față de Istoria Locală. (prof. Cătălin Mocanu)
Încă un monument uitat de autorități – Obeliscul dedicat luptei muncitorilor feroviari de la Mărășești
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -