Institutul National de Management al Serviciilor de Sanatate, infiintat prin HGR ca institutie publica cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Sanatatii, prin reorganizarea Scolii Nationale de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti, a demarat desfasurarea de activitati de formare profesionala prin perfectionare si specializare pentru asistentii medicali pentru anul 2023 – 2024. Astfel, Ministerul Sanatatii organizeaza prin Institutul National de Management al Serviciilor de Sanatate:
– Programe de specializare pentru reconversie profesionala pentru asistentii medicali:
Radiologie-Imagistica medicala, Balneofizioterapie, Nutritie si dietetica, Igiena si sanatate publica, Laborator.
– Programe de specializare in vederea dobandirii de abilitati profesionale:
• Pentru asistenti medicali generalisti: Pediatrie, Ingrijiri palliative, Psihiatrie, Medicina dentara, Neonatologie, Pneumoftiziologie, Bloc Operator, Diabet, Oncologie, Nefrologie/Hemodializa si dializa peritoneala, Cardiologie, Gastroenterologie, Asistenta medicala comunitara, Penumoftiziologie.
• Pentru asistenti medicali de radiologie imagistica: Radioterapie, Operator CT/Operator RM
• Pentru As. Med. de nutritive si dietetica: Diabet
• Pentru Moase: Neonatologie, Pediatrie, Bloc operator, Asistenta medicala comunitara
Inscrierea la programele de specializare sus-mentionate pentru anul 2023-2024 se realizeaza pana la 20 decembrie 2023.
“In Vrancea, de la operationalizarea programelor de specializare, avem asistenti medicali absolventi dupa cum urmează:
2019: Igiena si sanatate publica: 4; Laborator: 1; Hemodializa: 2; Radiologie: 2; Operator CT: 7.
2020: Laborator: 2; Hemodializa: 2; Radiologie: 5.
2021: Igiena si sanatate publica: 16; Laborator: 8; Hemodializa: 2; Radiologie: 8; Operator CT: 5; Nutritie si detetica: 1.
2022: Hemodializa: 1; Radiologie: 5; Operator CT: 8; Nutritie si dietetica: 1; Asistenta medicala comunitara: 5.
Cifrele de absolvire, desi arata o usoara tendinta de crestere de la an la an, reflecta totusi investitii scazute in capitalul uman. In Vrancea, per total, avem 85 de asistenti medicali absolventi ai programelor de formare profesionala, dupa cum urmeaza:
Igiena si sanatate publica: 20; Laborator: 11; Hemodializa: 7; Radiologie: 20; Operator CT: 20; Nutritie si dietetica: 2; Asistent medical comunitar: 5.
Investitia in educatie e un factor determinant pentru cresterea calitatii actului medical, iar preocuparea pentru dezvoltarea competentelor si abilitatilor adaptative ale asistentilor medicali si moaselor este oportuna si necesara” a declarant Cristina Moisa, presedintele OAMGMAMR Vrancea.
Solicitarea de Inscriere, impreuna cu dosarul de inscriere, se depun online de catre angajator, pe platforma www.perfmed.ro. (comunicat OAMGMAMR Vrancea)