Instituțiile ar fi trebuit să se conformeze legii, privind doliul naţional, dar puține au făcut acest lucru. Dacă sâmbătă, la Consiliul Județean, drapelul României era arborat în bernă, duminică la prânz drapelul a fost din nou înălțat, semn că cel pus să se ocupe de acest lucru nu prea a fost atent la numărul de zile dedicat doliului.
La Primăria Focșani, drapelul era la locul lui, cu precizarea că pânza tricolorului era rulată pe steag, cel mai probabil de acest lucru fiind vinovat vântul.
Repetentă la acest capitol este și Direcția pentru Cultură Vrancea, unde, cel mai probabil, de vineri după-amiază, când angajații și șefii și-au încheiat serviciul, nu a mai deschis nimeni poarta instituției. Ar fi fost prea mult pentru ei să se gândească și la arborarea drapelului în bernă.
Cei de la Ateneul Popular au înțeles textul legii și au atașat la drapel și o eșarfă neagră, respectând astfel doliul național. Un plus și pentru Școala Ștefan cel Mare, care s-a încadrat în cerințele legale.
Notă proastă și pentru societatea Electrica, unde oamenii de acolo nu au cultura a ceea ce înseamnă să intri „în priză” în astfel de momente, astfel că drapelul național flutura „energic”.
În privința partidelor politice, am vizitat doar sediile principalelor două partide, PSD și PNL. La PSD, drapelul României era coborât în bernă pe catarg, dar ne-a atras mai mult atenția steagul roșu al partidului, făcut aproape franjuri de vreme și vremuri, semn că cere și el o schimbare.
Cei din PNL își doresc cu ardoare să ajungă la putere, iar pentru asta trebuie să demonstreze că sunt altfel decât cei care conduc țara. Acest lucru este valabil mai ales în privința respectării legilor țării. Liberalii au făcut acest lucru după 24 de ore, când ne-au văzut că-i fotografiem, la sediul de pe Independenței, mai puțin la cel pe Bulevardul Gării.
Iar bomboana de pe colivă ne-a fost oferită de o benzinărie din centrul orașului. Drapelele propriii ale Luk Oil, care nu au nicio legătură cu însemnele naționale, au fost la rândul lor coborâte în bernă, nu pentru că s-a terminat benzina, ci în semn de respect pentru victimele cumplitei tragedii. Dacă au făcut-o pentru victimele tragediei avionului rusesc doborât de ISIS sau pentru victimele din Colectiv, contează mai puţin.
În concluzie, dacă în centrul orașului, unde se concentrează marea majoritate a instituțiilor publice, indiferența este la ea acasă, ce pretenții putem avea în alte locuri din județ?
Executivul a decis printr-o Hotărâre de Guvern ca zilele de 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie 2015 să fie declarate zile de doliu naţional pe teritoriul României, cu aplicarea dispoziţiilor legale în materie.
„În zilele de doliu naţional, toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale vor arbora drapelul României în bernă. De asemenea, drapelul României în bernă va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ şi de cultură, misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, precum şi ca pavilion pe navele de orice fel şi pe ambarcaţiunile ce navighează sub pavilion românesc. Aceaşi obligaţie revine, potrivit legii, şi persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă”, se arată în decizia Executivului.