vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăComuna meaBILIESTIVIDEO Întâlnire cu legumicultorii din comuna Biliești pe tema primei de comercializare...

VIDEO Întâlnire cu legumicultorii din comuna Biliești pe tema primei de comercializare a produselor agricole primare

Legumicultorii vrânceni din comuna Biliești sprijină demersul legislativ prin care am propus acordarea unei prime de comercializare pentru produse agricole primare, pentru cantitatea de produse agricole vândute către unitățile de procesare – în valoare de 200 euro/tonă sau pentru cantitatea de produse aduse în piață – în valoare de 100 euro/tonă. Am fost plăcut surprins de reacția fermierilor din Biliești care au susținut această propunere, pe care o consideră oportună pentru micile afaceri pe care le desfășoară, oamenii considerând binevenit un ajutor al statului pentru ca ei să își aducă produsele obținute în ferma lor pe piețele locale din Focșani, din întreg județul Vrancea sau chiar mai departe în alte localități din țară.

Și, până la urmă, oare nu vrem să mâncăm roșii gustoase de la fermierii din Vrancea decât legume de import?

Propunerea legislativă vizează acordarea acestei prime fermierilor care produc cereale, legume, fructe, ajutorul incluzând și producția zootehnică, dar și strugurii, mai ales că Vrancea deține cea mai întinsă zonă plantată cu viță-de-vie din România și este de notorietate că, în fiecare toamnă, producția de struguri se vinde la prețuri care nu acoperă cheltuielile avute de podgoreni. Prin această propunere legislativă, PNL își dorește ca produsele primare să rămână în România, adică, spre exemplu, să nu mai exportăm direct grâul obținut, ci producția să ajungă să fie procesată și, eventual, România să exporte făină, evident la un preț mai mare dacă ar exporta direct cerealele. Măsura gândită și pusă pe hârtie ca propunere legislativă se adresează strict micilor fermieri și nu celor mari și doar pentru produsele obținute în fermele, livezile, plantațiile ori luciurile de apă din România.

În cele din urmă, măsura aplicării primei de comercializare ar urma să aducă o creștere a veniturilor din mediul rural și să îi determine pe micii fermieri să rămână acasă, să investească și să creeze bunăstare în România. Măsura va avea un caracter temporar, cu aplicabilitate pentru un termen de trei ani, începând de la 1 ianuarie 2020, astfel încât fermierii să vadă beneficiile comercializării produselor în regim oficial, stimulându-se astfel prezența și menținerea acestor produse în economia oficială. Măsura legislativă va limita valoarea primei de comercializare, care pornește de la 200 euro/tonă pentru produsele agricole primare comercializate către unități de procesare, dar care nu poate depăși 20.000 de euro anual pe beneficiar, respectiv contravaloarea în lei a 100 euro/tonă pentru produsele agricole primare comercializate direct pentru consum, dar care nu poate depăși 10.000 de euro anual pe beneficiar. Cererea pentru acordarea primei de comercializare se va depune la centrul Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură în a cărei rază teritorială se află terenul, luciul de apă sau ferma de unde sunt obținute produsele. (Deputat Ion Ștefan)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu