Se fac pași decisivi pentru constituirea coaliției de guvernare PSD-PNL. O coaliție dorită de Klaus Iohannis, de majoritatea PSD și de o parte din PNL. Coaliția este aproape sigură, pesediștii fiind, deja, cu arme și bagaje la ușa guvernului. În orice formulă, PSD va fi în avantaj, dar nici PNL nu va fi în picaj. Chiar dacă noua coaliție este botezată USL 2 și vreo 20 de parlamentari PNL vor părăsi partidul, situația celor două partide nu mai e aceeași ca în 2010-2012. Acum 10 ani, PSD domina clar PNL, la număr de parlamentari și de aleși locali. Acum, situația este mult echilibrată, mai ales în ceea ce privește aleșii locali. Iar la senatori și deputați s-ar putea ca, până la urmă, plecările fanilor Orban să nu fie foarte multe. Nici PSD nu mai e ce a fost…
Dacă această coaliție va rezista până în anul electoral 2024, atunci alegerile sunt ca și ”rezolvate”. În privința primarilor și a președinților de consilii județene (plus consilierii aferenți) nu se va schimba mai nimic. Aleșii PSD și PNL își vor recâștiga mandatele, în proporție de peste 90%. Adică Cristi Misăilă va fi primarul Focșaniului și Cătălin Toma președinte al CJ Vrancea și după 2024, dacă vor dori (nu cred că avea cineva emoții că nu ar fi fost, oricum, așa). PSD, PNL și UDMR nu vor schimba legea electorală și nu vor adopta proiectul privind alegerea primarilor și a președinților de consilii județene în două tururi de scrutin. Iar în unele localități, mai ales cele importante, s-ar putea chiar ca PSD și PNL să colaboreze/ să meargă împreună pentru a scoate din joc reprezentanții USR. De exemplu, PSD și PNL s-ar putea sprijini reciproc (în funcție de cum își împart pozițiile) măcar pentru a-i învinge pe actualii primari USR din orașe importante precum Brașov, Timișoara sau Alba Iulia. La alegerile parlamentare și europarlamentare din 2024, votul va fi politic, în cea mai mare parte. Candidații PSD și PNL se vor baza pe structurile locale, net superioare celorlalte formațiuni. Iar cu cele două partide la guvernare se vor pompa suficienți bani în administrația locală, dominată copios de PSD și PNL (plus UDMR).
Cât privește alegerile prezidențiale, aici ar fi o serie de discuții și incertitudini. Schimbarea Constituției, rapid, în 2 ani, este doar un subiect aruncat în spațiul public pentru a mai dilua din aranjamentele PSD-PNL. Orban și alții lansează fumigene pentru a se menține în atenția electoratului, iar un politician important care să aibă, deja, calea pregătită pentru Palatul Cotroceni în 2024 nu există în acest moment. Este posibilă și o înțelegere între PSD și PNL pe acest subiect, însă alegerea președintelui este văzută, încă, drept un act electoral însemnat de către majoritatea alegătorilor români. Miza alegerii președintelui este una importantă în conștiința electorului român, din țară și din străinătate, astfel că nu știu dacă ar avea rezultatul scontat o înțelegere între PSD și PNL pe această temă.
În rest, o guvernare PSD-PNL va așterne un soi de pace în mediul politico-administrativ. Șicanele reciproce inevitabile vor fi doar la nivelurile 2 și 3. Liderii importanți ai celor două partide vor face tot posibilul să împace și capra și varza, în interes reciproc, desigur. Doar formațiunile lăsate pe dinafara guvernării vor face ”gălăgie”, însă glasul lor nu va perturba liniștea politică de sub bagheta lui Klaus Iohannis. Ar putea fi o perioadă de stagnare, din păcate, asemănătoare, într-un fel, cu guvernarea Iliescu-Văcăroiu, din perioada 1992-1996 (vă amintiți de sloganul electoral ”Votați Ion Iliescu! Un președinte pentru liniștea nostră!”?). Poate doar faptul că suntem în Uniunea Europeană și avem de aplicat și respectat PNRR și alte proiecte/ programe în concordanță cu statele membre UE să mai disturbe din confortul politic în care se vor complace PSD și PNL.
De răzvrătiri și nemulțumiți de coaliția PSD-PNL nu cred că vom avea parte până în 2024. Sunt mulți nostalgici și doritori de ”liniște”. Iar somnul națiunii …