vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăStiri InterneInvestigațiile UE privind tăierile ilegale de păduri avansează, printre zvonuri că România...

Investigațiile UE privind tăierile ilegale de păduri avansează, printre zvonuri că România nu va fi dată în judecată

O delegație a departamentului Parlamentului European pentru Petiții (PETI) a vizitat România, la mijlocul lunii mai, în urma unei plângeri privind exploatarea forestieră ilegală, precum și a unei liste de sesizări privind distrugerea habitatelor protejate, care au ca numitor comun tăierea abuzivă de păduri. Delegații au ales un traseu protejat de presă, înștiințați fiind de către ministrul Mediului, Barna Tánczos, în discursului său de primire a vizitatorilor, că „totul este sub control” în pădurile României. Prin urmare, noi, ca jurnaliști, nu am putut vedea ce au văzut cei de la PETI. În schimb, am însoțit pe teren doi eurodeputați „rebeli”, ghidați de activiști de mediu înspre locuri presupus protejate, dar unde au loc „crime [de mediu] în desfășurare”. Am descoperit un „catalog” de nereguli privind gestionarea prețioaselor păduri.

Un oficial al Comisiei de Mediu a subliniat că acest organism „este preocupat de amploarea tăierilor ilegale din România, inclusiv în pădurile virgine, mai ales într-un moment în care UE își întețește eforturile privind acțiunile globale împotriva pierderii biodiversității. ”Comisia a deschis o procedură de infringement, cerând României să înceteze exploatarea forestieră ilegală. De asemenea, îndemnăm România să implementeze în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care împiedică companiile de lemn să producă și să introducă pe piața UE produse din bușteni recoltați ilegal și să respecte Directivele Naturii.”

Zvonurile pe coridoarele puterii UE spune că DG ENVI va asculta, în cele din urmă, toate părțile interesate. Există intenția de a aduce la Comisie, în iulie, un grup de experți români, înarmați cu fapte și cifre, pentru a-și face vocea auzită. Asta pentru că delegația ENVI a fost marea absentă a călătoriei de informare a UE din luna mai. Dar ar fi acest lucru suficient pentru a stârni interesul UE, înaintea alegerilor parlamentare europene, de a presa România să implementeze pe deplin directivele uniunii? Sau interesele domnilor lemnului vor prevala?

Articolul complet pe acest subiect sensibil îl puteți citi pe PRESShub.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu