Legea 408/2017, Legea offshore, a fost întoarsă la comisii după ce partenerii lui Liviu Dragnea, ALDE și UDMR, nu au vrut să susțină amendamentele PSD lucrate ”noaptea ca hoții” și introduse pe sub masă, marți, la comisiile de specialitate. PSD a dat din coate la comisii să își treacă modificările girate de Dragnea în defavoarea cetățenilor acestei țări, care riscă să ajungă a nu se alege cu nimic, nici la buget, nici în investiții reale, dacă pesediștii lui Dragnea încearcă cu tot dinadinsul să voteze această lege fără o dezbatere reală.
PNL a semnalat modul total nedemocratic prin care PSD încearcă legiferarea și a criticat formula de calcul dezavantajoasă pentru statul român a propunerilor lui Dragnea și PSD. PNL acuză, în continuare, PSD de lipsă de transparență, de patentarea unui mod de lucru ”noaptea ca hoții” asupra unor legi de interes național. Au făcut-o cu OUG 13, au încercat și cu Legea offshore!
Reamintesc faptul că marți, 2 octombrie, am participat la ședința comisiilor pentru buget, pentru industrii și pentru administrație din Camera Deputaților, care a decurs extrem de tensionat, reprezentanții Puterii ajungând chiar și la jigniri și amenințări la adresa Opoziției care cerea clarificări și oprirea discuțiilor. Încrâncenarea PSD a fost dictată de amendamentele ajunse cu puțin timp înainte de dezbatere, amendamente lucrate peste noapte de PSD. Social democrații arată în mod clar că Legea offshore se scrie după cum dictează un singur om: Dragnea și interesul său!
De altfel, la Legea offshore am depus un amendament prin care redevenţele datorate de cei care exploatează gazele naturale din Marea Neagră să poată fi investite în extinderea sistemului naţional de alimentare cu gaz a localităţilor din România, amendament pe care PSD nu l-a susținut la Senat. Amendamentul depus şi susţinut de PNL vizează modificarea art. 19, alin. 7 din Legea 408/2017, în sensul în care ”Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca redevenţe şi impozit asupra veniturilor suplimentare se fac venit 50% la programul naţional de gaze naturale şi 50 % la Fondul special de finanţare a contractelor de parteneriat public – privat, în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 39/2018 privind parteneriatul public privat”.
Programul naţional de gaze naturale trebuie promovat în scopul sprijinirii populaţiei prin asigurarea infrastructurii de transport, distribuţie şi reţele de gaze naturale necesare încălzirii locuinţelor şi pentru conservarea masei lemnoase existente, cât şi pentru protejarea mediului înconjurător. Este necesară o distribuţie echilibrată, pe termen lung, a beneficiilor între stat, investitori şi cetăţenii români, mai ales că doar 35% din gospodăriile din România sunt conectate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale.
Deputat Ion Ștefan