În această săptămână a debutat o nouă sesiune parlamentară. În ciuda furtunilor politice create de haosul guvernamental iscat de PSD și Viorica Dăncilă, dar și ALDE, propunerile legislative pe care le-am depus și pe care le susțin au un parcurs de străbătut pentru a deveni legi, și pentru acest lucru mă voi lupta. Alături de colegii mei liberali, prin căi democratice, voi milita pentru reușita unor proiecte care să amelioreze viața românilor. La urma urmei, pentru acest lucru am fost mandatat cu votul vrâncenilor în Camera Deputaților. Vă voi prezenta, mai jos, o serie de propuneri (proprii sau ale colegilor liberali pe care le susțin), și stadiul lor, care sper să ajungă a fi puse în aplicare cât mai repede cu putință.
- Al 13-lea și al 14-lea salariu pentru angajații din mediul privat. Propunerea legislativă este pe ordinea de zi la Cameră, și sper să obțină votul majorității parlamentare care să realizeze că între mediul privat și cel bugetar nu trebuie să existe discriminări. Din aceeași categorie, la Senat, a fost depus proiectul prin care să li se poată acorda tichete de vacanță și salariaților din mediul privat. Economia României se bazează pe munca și productivitatea lor, iar efortul milioanelor de români din sectorul privat trebuie recompensat. Aceste stimulente sunt deductibile.
- Prima de comercializare de 100 euro și 200 euro pentru producătorii agricoli. Proiectul este la Senat. Reamintesc că acesta prevede acordarea de stimulente financiare producătorilor agricoli care comercializează produse primare, după cum urmează: de 200 euro/tonă pentru cei care duc produse agricole către unități de procesare, sumă ce nu poate depăși 20.000 euro/beneficiar, și de 100 euro/tonă pentru fermierii care comercializează produse direct pentru consum, stimulent ce nu poate depăși 10.000 euro/beneficiar. Propunerea legislativă ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020 și să se aplice până la 31 decembrie 2022.
- Eliminarea supraimpozitării contractelor part-time. Propunerea legislativă este înaintată la Senat, la pachet cu eliminarea supraaccizei la carburanți. Orice persoană are dreptul să lucreze cât dorește, iar impozitarea trebuie făcută în corelație cu orele prestate lunar.
- Ajustarea alocației copiilor cu indicele de inflație. Propunerea este la Comisii. Aceasta este necesară pentru a menține suma la aceeași valoare de piață, cu alte cuvinte, alocația primită de copii să nu scadă în raport cu puterea de cumpărare. Pentru ameliorarea acestei situații injuste la adresa copiilor și tinerilor, măsura este esențială și de impact.
- Legea anti-birocrație se află pe ordinea de zi a Parlamentului. O astfel de lege este absolut necesară și de impact pentru viața de zi cu zi a oricărui cetățean român în raport cu instituțiile statului. Astfel, instituțiilor sau autorităților publice li se va interzice să mai solicite persoanelor fizice sau juridice beneficiare ale serviciilor publice date sau informații existente în sistemul public. Acest lucru va determina o reducere a aglomerației la ghișee și va forța sistemul public să se apropie de principiile de e-guvernare, adică de comunicare electronică a serviciilor în mod eficient și operativ pentru cetățean. Ținta supremă a acestei legi va fi eliminarea șpăgii în situații limită, atunci când contribuabilul are nevoie de un serviciu pe care sistemul, din cauza birocrației și a lipsei arhivei de documente, întârzie să i-l furnizeze. Astfel va crește și integritatea în relația stat-cetățean. Prezint mai jos și link-ul către toate propunerile legislative depuse și stadiul lor, pentru ca oricine este interesat de activitatea mea parlamentară să le poată verifica și urmări: http://cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=290&cam=2&leg=2016&pag=2 (Deputat Ion Ștefan)