Am semnat astăzi ordinul pentru ”Construire bază de tratament la Vizantea-Livezi”, județul Vrancea. Obiectivul de investiții ”Construire bază de tratament” în satul Vizantea-Mănăstirească, comuna Vizantea-Livezi, județul Vrancea, din Subprogramul ”Alte obiective de interes public sau social în domeniul construcțiilor” din cadrul Programului național de construcții de interes public sau social, implică o investiție în valoare de 37.516.152,49 lei. Baza de tratament va fi realizată de Compania Națională de Investiții, instituție sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA).
Conform proiectului, Baza de tratament de la Vizantea-Livezi va beneficia de: o clădire cu săli destinate tratamentului balneo, săli de electroterapie, fizioterapie, băi la cadă, piscină interioară, cu un cupaj de ape minerale, atât pentru agrement cât şi pentru kinetoterapie, restaurant, spații de cazare, piscină exterioară de agrement şi tratament, vestiare, toalete, etc. Baza de tratament va avea o capacitate de cazare de circa 400 de locuri pentru tratament şi aproximativ 60 de locuri de cazare. Durata de realizare a investiției este de 26 de luni, din care 24 de luni pentru execuție și 2 luni pentru proiectare. Proiectul a fost realizat în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Vrancea şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Vrancea, pentru a fi autorizat de Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii, astfel încât pacienţii să poată beneficia de proceduri și în baza unor bilete de tratament.
MLPDA, prin CNI, susține investițiile pentru revitalizarea turismului balneo. Localitatea Vizantea-Livezi are acest proiect de reconstrucție a vechii stațiuni, de mulți ani. Cred că vrâncenii, ca de altfel toți românii, au nevoie de aceste stațiuni, pentru tratament și relaxare, așa cum și localitățile care beneficiază de aceste bogății naturale, în ape cu proprietăți curative, să le poată exploata pentru o creștere economică și un trai mai bun pentru localnici. În calitate de ministru al lucrărilor publice, voi susține necondiționat toate proiectele de dezvoltare ale Vrancei, fie că vorbim de proiecte ale administrației publice ori ale IMM-urilor.
În proiect sunt incluse sume şi pentru aducerea izvoarelor la locaţia bazei de tratament, pentru că izvoarele sunt deja amenajate de către administrația publică locală.
În partea de Nord-Vest a judeţului Vrancea, la distanţă de numai 7 Km de Soveja se află Vizantea Mănăstirească, sat ce aparţine comunei Vizantea-Livezi. Primele efecte tămăduitoare ale apelor minerale de la Vizantea au fost cunoscute de localnici din timpuri îndepărtate neatestate documentar. În lucrarea „Istoricul băilor minerale Vizantea” prezentată la al Vl-lea congres pentru înaintarea şi răspândirea ştiinţelor, ţinut la Focşani între 20-25 septembrie 1909, doctorul păncean RafaiI Rosin arată că avocatul Cohanoski este primul care, în 1866, ia primele probe pentru a fi analizate la Bucureşti. În aceeaşi lucrare (p. 8-9), autorul menţionează că „apele de la Vizantea datoresc descoperirea efectelor lor tămăduitoare unei împrejurări şi anume: în anul 1882 veni în Bucureşti, spre a fi internat la Spitalul Colţea, un tinichigiu din Panciu… care suferind de reumatism, neputându-se vindeca la spitalele din provincie, în deznădejdea sa, se adresă ultimei instanţe. Fu primit în serviciul profesorului Marcovici unde stătu 5-6 săptămâni. În cele din urmă, ieşi din spital ameliorat, dar nevindecat, recomandându-i-se de a merge să facă băi minerale calde la una din staţiunile balneare din ţară şi, cum numitul nu avea mijloace suficiente, se întoarse la Panciu. În disperarea lui, aflând că la Vizantea sunt ape care, după spusa ţăranilor, vindecă durerile de picioare, fu adus acolo, mai mult olog, în vara aceluiaşi an (1882)… Încălzi cu bolovani apa minerală luată din toate izvoarele şi, chiar după primele 10 băi observă o ameliorare simţitoare, iar până într-o lună îşi recapătă sănătatea”.
În anul 1890 apare la Focşani broşura de 40 de pagini „Analiza apelor minerale Vizantea, judeţul Putna” de farmacistul militar G. Constantinescu care cuprinde primele analize calitative şi cantitative cunoscute, dar numai pentru 6 izvoare din cele 20 existente. În urma acestor analize rezultă că apele minerale de la Vizantea sunt de trei categorii:
a) apă foarte clorurată şi foarte iodurată reprezentată prin izvorul nr. 1;
b) apă sulfuroasă, slab clorurată calcică la izvoarele nr. 2, nr. 3 şi nr. 4;
c) apă sulfuroasă alcalină, foarte concentrată şi foarte clorurată la izvoarele nr. 5 şi nr. 6. (Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației)