vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăSocietateIPJ Vrancea: 25 mai - Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți

IPJ Vrancea: 25 mai – Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți

Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea a realizat o serie de activități de informare a părinților, tinerilor și cadrelor didactice pentru a atrage atenția asupra fenomenului disparițiilor  voluntare în rândul copiilor și adolescenților.

La 25 mai este marcată, anual, Ziua internaţională a copiilor dispăruţi, cu scopul de a-i informa pe părinţi în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a-şi proteja copiii. Astfel, pentru marcarea Zilei internaționale a copiilor dispăruți, tinerilor prezenți în zonele aglomerate, elevilor Școlii Gimnaziale din Gura Caliței și celor din Modulele familiale Dumbrăveni le-au fost prezentate riscurile la care se expun atunci când părăsesc domiciliul, fără ca cineva să știe unde se află. Totodată, pe parcursul zilei de astăzi, polițiștii vrânceni au desfășurat activități cu cei mici la școli și grădinițe din localitățile Străoane și Gugești precum și cu liceenii din Panciu. Principalul mesaj transmis copiilor a fost acela de a anunța întotdeauna un adult cu privire la locația unde se află sau dacă își schimbă planurile.

În peste 95% din cazuri este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată, aproximativ 14% dintre aceștia înregistrând dispariții multiple. De la începutul anului curent, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au fost înregistrate 74 lucrări având ca obiect minori dispăruți, majoritatea făcând referire la plecări voluntare repetate ale acelorași persoane, cu precădere din centre de plasament sau case de tip familial. Situația lor a fost clarificată la scurt timp după semnalarea dispariției, însă probabilitatea repetării comportamentului este una destul de ridicată.

Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau modulele de tip familial sunt neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților responsabili, conflictele repetate în familie, abuzurile asupra copiilor, lăsarea în grija rudelor în urma plecării părinților la muncă în străinătate, blocajele în comunicarea cu părinții (cu precădere în situații dificile), abandonul școlar și influența/presiunea anturajului, consumul de alcool și substanțe halucinogene, situația economică a familiei.

SFATURI PENTRU PĂRINŢI: 

Oricât de ocupat sunteți, alocați-vă timp zilnic pentru a descoperi problemele pe care le are copilul dumneavoastră și nu îl judecați pentru că doar astfel va căpăta încredere pentru a vă împărtăși situațiile critice.

Interesați-vă cum își petrece timpul liber și cu cine, ce anturaj are și ce preocupări.

Țineți legătura cu profesorii pentru a urmări situația școlară a copilului.

Urmăriți comportamentul copilului dacă apar schimbări, dacă vine acasă cu lucruri noi care nu le aparțin și pe care nu le poate justifica.

Nu restricţionaţi excesiv şi fără justificare copilul, căci acest comportament poate duce la un refuz de a respecta orice regulă convenită împreună cu dumneavoastră.

În cazul în care copilul dumneavoastră a dispărut:

Verificaţi la rude şi prietenii apropiaţi dacă copilul nu se află la aceştia!

Anunţaţi în cel mai scurt timp Poliţia! Sesizarea dispariţiei unui copil se poate face prin apel la numărul de urgenţă 112, prin sesizare directă la sediul unităţii de poliţie sau prin sesizarea verbală a unei patrule din teren.

Păstraţi-vă calmul! Chiar dacă vă aflaţi într-o stare de emoţie puternică, este foarte important să vă stăpâniţi, pentru a oferi poliţiştilor toate detaliile ce îi pot ajuta să vă găsească copilul în cel mai scurt timp. (IPJ Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu