Până pe 25 iunie trebuie să se constituie consiliile județene și locale iar primarii să depună jurământul. Mai este puțin timp la dispoziție iar negocierile se poartă mai mult în spatele ușilor închise. Oricum, nu sunt multe locuri unde ar fi nevoie de negocieri complicate. În Vrancea, PSD își va trage partea leului și în privința majorităților și a viceprimarilor ce urmează a fi aleși din rândul consilierilor. PNL va reuși, poate, să-și asigure un număr de viceprimari aproape egal cu cel al primarilor (19). Principalul beneficiar al majorităților nou create din consiliile locale va fi ALDE. Conform intereselor și declarațiilor publice ale liderilor PSD și ALDE, partidul lui Tăriceanu va beneficia de susținerea PSD pentru a desemna un număr cât mai mare de vicepreședinți de consilii județene și de viceprimari. La CJ Vrancea, probabil că șeful ALDE, Ionel Cel-Mare, va primi, din nou, funcția de vicepreședinte din partea lui Marian Oprișan, deși PSD are singur majoritate, cu 18 consilieri din totalul de 33. Din partea PSD, postul de vicepreședinte îi va reveni, probabil, actualului titular, Dragoș Bîrlădeanu. Nu trebuie scos din calcule nici fostul prefect Nicușor Halici, foarte implicat și dedicat acțiunilor PSD încă din momentul în care a intrat în administrația publică (ca funcționar public ”apolitic”, desigur). Plus că Halici are și el ”îngerul” său păzitor, la fel ca proaspătul primar de Focșani.
La Focșani, deși nu deține majoritatea în Consiliul Local, PSD vrea să desemneze ambii viceprimari. În pole-position sunt Bogdan Matișan și Ionuț Mersoiu, doi dintre consilierii care au stat aproape permanent lângă candidatul PSD în campania electorală. Ar mai fi variantele Dorian Alexandrescu sau Gabriel Necula, așa, de amorul discuției. În principiu, cei doi consilieri UNPR și consilierul ALDE vor vota propunerile PSD. Se pare că UNPR nu mai poate emite nicio pretenție în relația cu PSD. Nici în teritoriu nu ar putea avea prea mulți sorți de izbândă în privința alegerii viceprimarilor. ALDE este ”mireasa” principală a PSD acum, în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă, când trebuie rupt PNL. În mediul politic local se vorbește că președintele ALDE Focșani, candidat la postul de primar, ar renunța la mandatul de consilier local. Locul său ar urma să fie luat de următorul pe listă – președintele organizației de tineret, Cătălina Lupu. Chiar dacă sunt marginalizați de PSD, este greu de crezut că cei doi consilieri UNPR ar forma o majoritate cu PNL în Consiliul Local Focșani. Dacă s-ar întâmpla așa, atunci ar fi egalitate de voturi – PSD+ALDE=10 și PNL+UNPR=10 – iar independentul Emanuel Gongu ar avea votul de ”aur” în Consiliul Local Focșani.
Este posibil ca ALDE să mai primească o serie de viceprimari prin bunăvoința PSD, chiar dacă sunt localități unde aleșii PSD și cei ai ALDE sunt în relații tensionate, precum la Mărășești, Ruginești ș.a. Primarii și consilierii PSD din teritoriu fac pelerinaj, pe rând, conform ordinului de programare, la sediul PSD sau la sediul CJV, pentru a primi directivele de la Oprișan&comp cu privire la jocurile din consiliile locale. PNL are puține posibilități de negociere, ținând cont că și UNPR este, totuși, într-o relație strânsă de colaborare cu PSD, atât la nivelul conducerilor naționale, cât și în Parlament sau în teritoriu. În scurt timp se vor liniști apele.