Peneliștii vrânceni încearcă să aplice, în aceste zile, principiul liberal ”Prin noi înșine”. Deformat de la sensul normal, brătienesc, dar ideea este aceeași. La PNL Vrancea, ”Prin noi înșine” nu înseamnă că se străduiesc să dărâme mamutul PSD și să preia frâiele administrației județene. În niciun caz. La ei, ”Prin noi înșine” se traduce prin acțiunile de autodistrugere, în folosul PSD. Mastodontul roșu nu trebuie să se zbată prea mult să câștige pentru că peneliștii fac tot posibilul să se împiedice singuri. Își dau la gioale între ei până când cad lați iar PSD se strică de râs acolo sus, departe de duelurile fratricide din PNL. Nu este prima dată, e adevărat, PNL are talent în a-și da cu stângul în dreptul. La fel ca întreaga opoziție post-decembristă.
Să revenim la PNL Vrancea. Cu toate că s-a clamat un rezultat deosebit de bun la alegerile locale din 5 iunie și nu s-au cerut demisii (mai ales acolo unde rezultatele au fost peste mediile naționale), iată că apele s-au învolburat destul de repede, ca după o aversă de vară. S-au dezvoltat strigături, tensiuni, certuri, ”amintiri” recente/ mai vechi, emoții și spirit revoluționar pe care le-au ținut ascunse până acum. S-au consumat doar în interiorul ființei lor, probabil. Ca la fiecare astfel de situație, cei care au prins curaj și au gura mare sunt cei mediocri, în general, cei care nu pot aduce plus valoare unei organizații de orice fel și, implicit, voturi însemnate pentru o victorie electorală (mai ales în confruntarea cu PSD). Dacă îi scoți pe stradă, abia pot aduna câteva voturi, individual, pe barba lor. Luptăcioșii ăștia post-electorali nu au fost în stare să convingă oamenii să vină la vot, mai ales în Focșani, acolo unde existau premisele favorabile unei victorii pe 5 iunie. Ce să mai spunem de obținerea unor rezultate pozitive în lupta cu PSD… ”Vitejii” peneliști strâng, acum, și semnături de la membrii creduli, spunându-le diverse variante: ba că să-i dea un vot de susținere lui Ion Ștefan (deși acesta nu ceruse nimic!), ba că trebuie demis președintele organizației municipale Cristi Bălosu (pentru că PNL Focșani a obținut ”doar” al zecelea rezultat pe țară la nivelul organizațiilor municipiilor reședință de județ!), ba că să se facă o adunare mare de analiză, ba că … În loc să fie supărați pe ei înșiși că n-au fost în stare să aducă cel puțin 50% dintre focșănenii cu drept de vot la urne și să câștige, astfel, Primăria și Consiliul Local Focșani, unii candidați PNL (o parte pe locurile eligibile și cu mandatul în buzunar) au început să caute țapi ispășitori. Alții ar fi vinovați de impotența lor politică, ei n-au nicio responsabilitate. Caută și prin afara partidului, ca să vezi! Sau ăsta e ordinul pe unitate acum, mai știi? Iar îmi amintesc de turul al doilea al alegerilor locale din 2008, de cum a pierdut Alin Trășculescu postul de primar. La rândul său, fostul candidat PNL pentru Primăria Focșani le-ar fi spus că nu l-ar prea interesa să preia șefia organizației municipale. Atunci, ”vitejii” se adună pe unde pot, pe grupulețe, și își bat capul doar cu schimbarea lui Bălosu. Dar cică nu găsesc pe cineva potrivit pe care să-l manipuleze sforarii lor și pe care să-l pună președinte. Unii au avansat numele unui posibil înlocuitor, consilierul județean Liviu Bostan (nici acesta nu și-a exprimat, însă, intenția de a prelua șefia organizației PNL Focșani!). Îmi amintesc de o altă strângere de semnături, la sfârșitul anului trecut, împotriva desemnării lui Cristi Bălosu în funcția de copreședinte al PNL Vrancea și pentru susținerea lui Mihai Copaci. Nu s-a reușit manevra. Între timp, a intrat și DNA pe fir și a lămurit ”varianta” Mihai Copaci.
Cei care agită apele în PNL Vrancea par a fi întorși cu cheița de cineva. De cineva interesat în a menține o stare de tensiune și a manipula, apoi, situația în sensul dorit. Sunt oameni care au avut și mai au, încă, avantaje de pe urma colaborării cu PSD. Sunt alții care își doresc, în adâncul sufletului lor, ca Oprișan&PSD să le arunce un oscior, cât de mic, și să se simtă, astfel, mândri că sunt băgați în seamă de ”domnul președinte”. Alții au niște frustrări/ vanități personale iar restul sunt creduli, pur și simplu. În depărtare se observă privirile ca de pradă ale unor politicieni hârșiți, gen Oprișan sau Săpunaru, care nu vor să-și piardă influența. Un PNL ieșit din structura ”sistemului”, fără a mai fi controlat la număr de voturi, la rezultate, la număr de aleși locali, la nominalizările pentru diverse funcții publice nu este de dorit. Un PNL care nu ar mai răspunde la anumite comenzi roșii ar da peste cap jocurile și calculele dinainte stabilite. Sforarii nici nu se arată. Ba chiar nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. Au destui sub ei care să le satisfacă interesele. Iar la PNL este chiar prin ei înșiși.