Partidele de opoziție din București au dat semnalul colaborării în perspectiva alegerilor locale încă de acum aproape 3 luni. Și, în ciuda unor supărări și orgolii personale, liderii și aleșii locali PNL și USR din Capitală par a fi îngropat securea războiului și acționează destul de unitar, sub coordonarea candidatului comun la Primăria București, Nicușor Dan. Acolo s-a înțeles că divizarea voturilor non-PSD va asigura victoria facilă a lui Firea&comp. Duminică, 17 mai, Nicușor Dan a ieșit la o conferință de presă, în fața sediului PNL din Aleea Modrogan, însoțit de liderii grupurilor de consilieri generali PNL și USR. Această colaborare ar putea fi urmată și la nivelul sectoarelor Capitalei.
Însă ce se va întâmpla în teritoriu, mai ales acolo unde PSD domină scena politică locală de mulți ani? Vor înțelege, până la urmă, politicienii non-PSD (cel puțin, așa cum susțin ei) că nu vor avea nicio șansă dacă vor candida separat, cu atacurile reciproce de rigoare? Se observă, mai ales în acest an electoral (chiar dacă prima confruntare electorală – scrutinul local – a fost amânat din cauza epidemiei), că în plan local nu se întrevăd posibilități de acțiuni comune din partea forțelor non-PSD. Fiecare formațiune merge pe drumul său, uneori chiar în paralel cu potențialii colaboratori. Ba, mai mult, săgețile ”otrăvitoare” se aruncă de la unii la alții cu frenezie, spre ușurarea PSD&comp. În Focșani (și în județ, în general) se poartă jocul acesta între cei care, teoretic și declarativ, ar vrea să schimbe dominația lui Oprișan&comp din administrația județeană. În ritmul ăsta, este aproape imposibil de realizat în Vrancea (dar și în alte județe) o fotografie-simbol precum cea de mai sus, din București.
Și puțin istorie recentă, pentru aducere (și luare) aminte. În 2004 era funcțională Alianța DA. Alegerea primarilor se desfășura în două tururi, președintele de consiliu județean se alegea din rândul consilierilor județeni. Partidele din DA – PNL și PD – au mers separat pentru că erau două tururi de scrutin. Doar la București (plus sectoare) și la Cluj Napoca s-a mers cu liste/candidați comuni, iar PSD a fost învins aproape peste tot (un singur sector a fost pierdut de opoziție). Iar la Vrancea, în 2004, când se centralizau procesele verbale și buletinele de vot din județ, a ”picat” scanerul, iar membrii biroului electoral județean au luat o pauză. Acum, alegerile locale se desfășoară conform interesului PSD: un singur tur de scrutin pentru alegerea directă a primarilor și a președinților de consilii județene. Așa că ”frământările” din rândul celor care anunță că vor să dea jos PSD din administrația vrânceană nu sunt decât în interesul PSD, indiferent de explicații.