Decizie așteptată a Curții Constituționale a României. Magistrații CCR au hotărât să retrimită în Parlament legea pensiilor speciale. Aceștia spun că unele articole legate de pensiile magistraților sunt neconstituționale. CCR a lăsat o portiță, dar cu anumite condiții: pensiile din sistemul judiciar ar putea fi supraimpozitate, dar acest lucru să nu ducă la o diminuare substanțială a pensiilor și să nu fie discriminatorie. Adică supraimpozitarea ar trebui să se aplice tuturor pensiilor, nu doar celor ale procurorilor și judecătorilor. Pe de altă parte, faptul că legea nu a fost declarată neconstituțională în ansamblu permite aplicarea ei în ceea ce privește categoriile de bugetari (polițiști, militari, diplomați etc) în cazul cărora nu au fost declarate articole neconstituționale.
Iată ce a spus președintele Curții Constituționale a României, Marian Enache, într-o declarație de presă: ”Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare. Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie. Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contract exigenţelor de calitate a legii. Curtea a mai reţinut că impozitarea nu poate avea un caracter sancţionator pentru că se ajunge practic la o regândire şi restructurare indirectă a însăşi bazei de calcul a pensiei de serviciu. Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament pentru fi pusă în acord cu decizia Curţii, conform articolului 147 alineatul 2 din Constituţia României. Evident că argumentaţia pe larg şi raţionamentele care fundamentează această decizie va face obiectul deciziei finale care va fi publicată în Monitorul Oficial.”
Cel mai probabil, în această lună va fi convocată a sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a se modifica legea pensiilor speciale, în concordanță cu solicitările Curții Constituționale. Coaliția de guvernare speră să adopte modificările respective, iar actul normativ să fie declarat constituțional, până la 31 august, pentru a ne încadra în termenele Comisiei Europene privind alocarea celei de a treia tranșe din PNRR.