Ministerul Energiei a pus, marţi, în transparenţă decizională, pe site-ul instituţiei, proiectul de ordonanţă de urgenţă care elimină reglementarea privind depunerea unei declaraţii pe proprie răspundere în care trebuie precizat locul consum la care se acordă preţurile plafonate la energie electrică. Astfel, potrivit proiectului, clienții casnici care au mai multe locuri de consum nu vor mai fi obligați să depună declarații privind locul de consum la care beneficiază de preț plafonat, însă obligativitatea depunerii declarației pe proprie răspundere va rămâne pentru trei categorii de consumatori finali. Obligativitatea de depunere a declarațiilor se menține doar în cazul consumatorilor finali care se încadrează în următoarele categorii:
- clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate
- clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate
- clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.
Potrivit noii ordonanțe de urgență, consumatorii finali vor beneficia de prețuri plafonate numai în funcție de încadrarea în anumite niveluri lunare de consum de energie electrică, așa cum sunt acestea stabilite la art. 1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea se propune si eliminarea sancțiunii nerespectării prevederilor art. 1 alin. (10) prevăzute la art. 16 alin. (3) din aceeași ordonanță de urgență.
Legea care modifica ordonanța inițială fusese promulgată de curând de către președintele Klaus Iohannis. Acum, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că noua ordonanță de modificare va fi adoptată în ultima ședință a Guvernului din acest an. Nu se știe, însă, dacă noile reglementări vor lămuri situația, confuzia fiind dominantă în mediul politic, la nivelul ANRE, în cadrul distribuitorilor de electricitate și în rândul consumatorilor, deopotrivă. Proiectul OUG poate fi studiat pe site-ul Ministerului Energiei.