Institutul Național de Statistică ne oferă o explicație logică referitoare la apetența românilor pentru locurile de muncă din sectorul public în dauna societăților comerciale private: salariul. Conform statisticilor oficiale, din anul 2007 bugetarii au început să aibă salarii medii lunare substanțial mai mari decât angajații din mediul privat.
Diferența cea mai mare a fost în anul 2008, atunci când criza economică se întindea pe tot globul: un angajat la stat câștiga lunar, în medie, cu 52,28% mai mult decât un angajat la privat. Diferențele s-au redus în perioada 2009-2011. Astfel, în 2011 s-a înregistrat cea mai mică diferență de salariu stat-privat: un plus de ”doar” 14,36%.
Din 2012 au început să crească iar diferențele și s-a ajuns, la finalul lui 2014, ca salariul mediu lunar în sectorul public să fie cu 24% mai mare decât cel din mediul privat.
Tot conform INS, numărul bugetarilor a scăzut în ultimii 8 ani, de la 1,51 milioane de angajați în 2007 la 1,27 milioane la sfârșitul anului 2014. În schimb, numărul angajaților din firmele private a rămas aproape același: 3,64 milioane în 2007 și 3,63 milioane în 2014. O situație aparte o întâlnim în cazul regiilor autonome. În ultimii ani a scăzut numărul de salariați dar a crescut sistematic salariul mediu lunar. Astfel, documentele INS ne indică faptul că, la 31 decembrie 2014, salariul mediu net lunar era următorul: în mediul privat 1.593 de lei, în sectorul public 1.973 de lei, în regiile autonome 2.468 lei.
Este un model clasic de tara bananiera. La recomandarea multinationalelor straine si prin oamenii pusi de acestea in guvern sectorul privat romanesc va fi facut praf. Aceste multinationale vor plati taxe si redevente statului roman atat timp cat vor avea resurse naturale de exploatat in Romania. Din aceste taxe traiesc toti bugetarii. Intrebarea logica este ce se va intampla cand nu vor mai exista resurse minerale in Romania ?! Cu un sector privat facut praf, fara niciun fel de bani care sa mai vina la buget, ce se va intampla ?
In tara bananiera ne transforma salariile mici pe care le dau multinationalele aici. Pentru ca la acelasi profit salariile in Romania sunt un sfert din cele similare in alte tari.Statul prin marirea salariilor la stat incearca sa oblige patronii sa faca la fel.