Traficanții de persoane își caută victimele, în general, în medii sociale defavorizate, iar racolarea devine mai ușoară când există și un grad redus de informare. Așa se explică, de exemplu, cum o familie din Sibiu a reușit, cu promisiunea unor locuri de muncă bine plătite la cules de banane și portocale – nota bene! – în Polonia, să ducă și să oblige la cerșit, în această țară, mai multe victime din România. Printre ele, și o copilă 7 ani, racolată împreună cu mama, bătută, amenințată și obligată să se târască pe coate pentru a înduioșa trecătorii, dar și o gravidă, care a fost exploatată atât înainte, cât și după ce a născut, când a fost obligată să producă bani pentru traficanți, cu bebelușul în brațe, pe străzile din Polonia.
Din fericire, este dintre acele puține cazuri care au ajuns în fața justiției. La începerea urmăririi penale împotriva traficanților, s-a reținut, din declarația mai multor victime, că începând cu anul 2006, profitând de naivitatea precum și de situația materială precară a mai multor persoane, H.D. senior, zis Denci, a racolat și apoi transportat în Polonia mai multe persoane, unde el și familia acestuia le-au exploatat prin obligarea la practicarea cerșetoriei în folosul traficanților.
Odată duse în Polonia, victimele au fost cazate la un motel, apoi obligate, prin amenințare și chiar violență fizică, la cerșetorie, toți banii câștigați fiind apoi luați de către membrii familiei H. „Din declarațiile acestora (n.r. victimelor), rezultă că părțile au fost duse la cerșit sau li s-a spus că trebuie să meargă la cerșit, chiar a doua zi după ce au ajuns acolo (…). Acesta a fost momentul în care părțile vătămate aflau că locul de muncă promis nu există și, deci, nici câștigurile promise și că trebuie să-și câștige contravaloarea transportului România-Polonia, dar și existența, prin practicarea cerșetoriei”, se arată în considerentele sentinței pronunțate de Tribunalul Mureș.
Articolul complet pe acest subiect îl găsiți pe PRESShub.