În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, DSVSA Vrancea a demarat controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure și a preveni apariția de toxiinfecții alimentare, verificându-se 47 de unitati de pe raza judetului Vrancea. În urma controalelor s-au aplicat un număr de 7 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 87400 lei, pentru:
– comercializarea directă a produselor alimentare, fără a deține înregistrare sanitar veterinară;
-nerespectarea condițiilor de depozitare;
-valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat;
-comercializarea directă a produselor lactate, fără a deține înregistrare sanitar veterinară.
La aceste acţiuni de control participă alături de medicii veterinari și inspectori de specialitate din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vrancea și a circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO). Controalele urmăresc verificarea respectării condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranșare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, etc).
DSVSA Vrancea a stabilit un program de lucru pentru perioada 28 martie – 15 aprilie 2022 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe), în baza căruia medicii veterinari/ inspectorii de specialitate vor efectua controale şi verificări asupra modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
Astfel, în perioada 28.03.2020 – 15.04.2022 este asigurată permanenţa activității prin programul prelungit la nivelul DSVSA Vrancea și CSVSAO teritoriale, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. La sediul acestora vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. Aceste informații vor fi postate și pe site-ul DSVSA Vrancea. În perioada 28 martie – 15 aprilie 2022, sunt organizate controale oficiale pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a prevederilor legale privind PPA și vor fi aplicate măsuri, cu privire la monitorizarea circulației pe teritoriul național a:
- porcinelor vii, între exploatații și de la exploatații către abatoarele autorizate sanitar veterinar;
- cărnii de porc și produselor obținute din carne de porc sau care conțin carne de porc.
Ca urmare a confirmării scrapiei în anumite județe, se monitorizează circulația ovinelor și caprinelor destinate sacrificării, respectiv întregul traseu de la ferme sau exploatații de origine către abatoare autorizate sanitar veterinar sau centre de sacrificare autorizate temporar.
În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate, în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, de sezon, este asigurat necesarul de personal sanitar-veterinar şi programul prelungit de activitate, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. Pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari vor solicita, în baza tematicilor de control comune și ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorităţi competente judeţene sau locale (Primării, Consilii Judeţene, Instituţii ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc), în vederea organizării unor acţiuni comune de inspecţie şi control, în limita competenţelor stabilite prin legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorităţi. (sursa și detalii: DSVSA Vrancea)