Marcel Ciolacu nu a îndeplinit condiția cumulativă de a ocupa și apăra, în perioada 14-22 decembrie 1989, obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, în localitățile în care în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului, respectiv ora 12.10, a decis, pe 22 iunie 2023, comisia care a analizat dacă actualul premier merită sau nu titlul de Luptător cu Rol Determinant în urmă cu 33 de ani.
Actualul prim-ministru a susținut că a făcut Revoluția la Buzău și avea, încă din anii ’90, certificat de „luptător remarcat pentru fapte deosebite”. În 2019, a depus cerere pentru a obține cel mai nou titlu introdus prin lege: cel de „luptător cu rol determinant în victoria Revoluției Române”. Diferența dintre cele două titluri este că certificatul nou venea la pachet cu o indemnizație lunară de 2.000 de lei. În anii ’90, Ciolacu a primit, în baza titlului de revoluționar, și un hectar de teren pe raza comunei buzoiene Săpoca, pe care ulterior l-a vândut, nota în urmă cu 4 ani, Recorder.
Comisia din cadrul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 a reținut faptul că la Buzău nu au fost incidente, în decembrie 1989, care să pună în pericol viața celor care au ieșit în stradă. De asemenea, a constat că acțiunile lui Marcel Ciolacu au avut loc după fuga lui Ceaușescu de la Comitetul Central, condițiile obligatorie pentru acordarea titlului de luptător cu rol determinat.