Praznicul Adormirii Maicii Domnului este fixat în calendarul ortodox pe 15 august. Este sărbătoarea mutării sale la cer cu trupul. Potrivit Tradiției, Maica Domnului a mai trăit 11 ani după Înălțarea Mântuitorului. A fost înștiințată de îngerul Gavriil de ziua în care va trece la cele netrecătoare. Trupul ei nu a rămas în mormânt, pentru că Fiul ei, Cel care a biruit moartea, l-a ridicat la cer. Sfinții Părinți afirmă că, după cum trupul ei a rămas integru, adică feciorelnic, în timpul nașterii lui Hristos din ea, tot așa a rămas trupul ei fără stricăciune întru adormirea și mutarea ei de la viața pământească la viața cerească.
Sfinții Apostoli au fost aduși în chip minunat de Sfântul Duh din locurile în care vesteau Evanghelia, ca să-și ia rămas bun de la Maica Domnului. Numai Sfântul Apostol Toma nu a fost de față la înmormântare, dar prin lucrarea lui Dumnezeu se învrednicește și el să ajungă la mormântul Maicii Domnului după numai câteva zile de la îngroparea ei și, deschizându-se mormântul, nu au mai găsit trupul acesteia, ci doar giulgiul, semn că trupul ei fusese ridicat la cer. După cum Fecioara Maria L-a purtat pe Hristos în lume pe mâinile ei, tot asa și Hristos în ceruri, după adormirea Maicii Sale, a ridicat-o cu brațele Lui, arătând-o îngerilor ca fiind Împărăteasa cerurilor. Ca orice om, ea trece prin moarte, dar Maica Domnului nu rămâne în moarte, ci din iubire și cinstire pentru ea, Fiul său cel veșnic o ridică la ceruri.
Maica Domnului are în calendarul ortodox 9 zile de pomenire (8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului, 1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului, 21 noiembrie – Intrarea în biserică a Maicii Domnului, 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana, 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului, 25 martie – Buna Vestire, 2 iulie – Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, 15 august – Adormirea Maicii Domnului și 31 august – Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului). (sursa: crestinortodox.ro)
În această zi este Ziua Marinei, Maica Domnului fiind patroana spirituală a marinarilor. Este și o zi plină de semnificații,, superstiții, tradiții și obiceiuri populare. În Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile lor vor fi protejate de boli şi de necazuri. Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. În unele zone se spune că, dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă şi călduroasă. De asemenea, în această zi de sărbătoare se spune că nu este bine să mergi înapoi, întrucât atragi tristețea Maicii Domnului. O altă superstiţie legată de ziua Adormirii Maicii Domnului spune că nu este bine să se aprindă focul în sobă, acesta fiind un gest care atrage boala şi ghinionul. Pentru că este o mare sărbătoare creștină, 15 august este zi nelucrătoare, prin lege.