Adormirea Maicii Domnului este prăznuită pe 15 august. Maica Domnului a fost înștiințată printr-un înger de mutarea ei din această viață: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare“. După ce Fecioara Maria și-a cerut iertăciune de la toți, și-a dat duhul. Domnul Însuși S-a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt. Atunci s-au petrecut multe minuni: ochii orbilor și auzul surzilor s-au deschis, ologii și bolnavii s-au vindecat.
Trupul a stat trei zile în mormânt, după care a fost ridicat în chip tainic spre lăcașurile cerești. Tradiția mărturisește că Toma sosește la Ierusalim în a treia zi după înmormântarea Maicii Domnului. Dorind să cinstească trupul ei, Apostolii au deschis mormântul. Dar minune! Mormântul era gol. Trupul Fecioarei Maria a fost ridicat la ceruri de Fiul ei. După credința Sfintei noastre Biserici, la Adormirea Maicii Domnului, trupul ei n-a cunoscut stricăciunea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și preaslăvit, a fost mutată și cu trupul la ceruri. Dar, spre deosebire de Mântuitorul, ea a fost dusă la ceruri nu prin puterea ei proprie, ci prin voința Fiului ei, Domnul nostru Iisus Hristos; iar acolo, în ceruri, se roagă de-a pururi pentru noi. „Adormirea Maicii Domnului este și mutare la ceruri care nu este nici înviere și nici înălțare. Această mutare a ei nu este numită înviere, pentru că ea nu s-a arătat pe pământ cu trupul înviat ca să fie văzută de oameni cum S-a arătat Hristos. Nu se numește nici înălțare, pentru că nu s-a înălțat la ceruri cu propriile puteri, ci se numește mutare”, mărturisea, într-o predică, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare din cele închinate Maicii Domnului și s-a dezvoltat începând cu secolul al V-lea, după Sinodul de la Efes din 431, când Maica Domnului a fost numită Născătoare de Dumnezeu. Adormirea Maicii Domnului a fost așezată la nouă zile după praznicul Schimbării la Față a Domnului pentru că Maica Domnului este mai presus de cele nouă cete îngerești, este mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii. Pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare, se sărbătorește Ziua Marinei Române și a Forțelor Navale. În porturile și orașele de la mare și Dunăre sunt organizate manifestări dedicate acestei sărbători. (sursa: crestinortodox.ro)
Credincioșii au postit timp de două săptămâni până la sărbătoarea de astăzi (1-14 august). Numeroase biserici și mănăstiri ortodoxe și catolice din România poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. Printre cele mai cunoscute mănăstiri cu acest hram, vizitate de mii de credincioși, se află cele de la Nicula, Cacica, Curtea de Argeș, Putna sau Sâmbăta de Sus.
În anumite zone din țară, credincioșii nu spun La mulți ani! de Adormirea Maicii Domnului. Ei consideră că ziua de sărbătoare, de bucurie, este doar pe 8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului. Însă, în majoritatea regiunilor, oamenii serbează onomastica și pe 15 august, pentru că mutarea la Domnul a Fecioarei Maria reprezintă un motiv de bucurie și nu de întristare. Astfel, conform datelor furnizate de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, sunt peste 2,6 milioane de români care își pot sărbători astăzi ziua numelui. În mare majoritate vorbim de femei – 1.993.970. Cele mai frecvente nume sunt: Maria – 1.483.071; Mariana – 266.346; Mărioara – 52.411; Marinela – 51.010; Mioara – 29.706; Marina – 29.669; Marilena – 24.566; Maricica – 21.735; Mara – 17.724. Bărbați care își pot serba ziua numelui de Sfânta Maria sunt în număr de peste 653.000. Cele mai frecvente nume sunt: Marian – 317.541; Marius – 260.163; Marin – 75.345.