Cu două luni și jumătate înainte de data alegerilor locale, bătălia electorală pentru Primăria Focșani pare în ceață. Cei doi actori principali ai scenei politice, PSD și PNL, au abordări și acțiuni diferite. În cazul PNL, se pare că Ion Ștefan va fi candidatul pentru postul de primar. Acesta a început o campanie personală, intensă, de promovare pentru ca alegătorii să-l cunoască. Aleargă mult prin tot orașul, pare, deocamdată, rezistent la tăvăleală și la efort, în speranța micșorării deficitului de notorietate. În ciuda zvonurilor, candidatura lui Ion Ștefan pare bătută în cuie.
În schimb, de cealaltă parte, e tăcere. Din zona PSD nu se aude niciun nume care să-l înlocuiască pe Decebal Bacinschi. Este clar că Bacinschi nu va mai candida, ținând cont de vârstă (aproape 69 de ani), de problemele de sănătate, de plictisul manifestat în ultimii ani, de renunțarea la atribuțiile principale și, nu în ultimul rând, de recentele descinderi ale procurorilor și ofițerilor anticorupție la Primăria Focșani. Totuși, cu atât de puțin timp rămas până la demararea campaniei electorale este greu de crezut că un partid atât de mare și dominant are vreo strategie secretă. Cred că, pur și simplu, PSD nu are candidat în acest moment pentru fotoliul de primar al municipiului reședință de județ. Oprișan nu a reușit să identifice un candidat cu care să meargă la sigur (în ciuda avantajului net pe care PSD îl are și cu scrutinul într-un singur tur). Sunt ceva nume vehiculate pe surse, aruncate și testate mediatic: George Băeșu, Ghiocel Matache, Daniel Nicolaș, Cătălin Vrabie, Gabriel Necula, Gheorghe Vasilescu, Lilieana Zanfir ș.a. Dar nimic concret. În această perioadă, PSD face un sondaj de opinie, se pare decisiv pentru stabilirea candidatului. Nu știu dacă acest sondaj îi va lămuri pe pesediști, cert este că sunt presați de timp și trebuie să ia o decizie. Adică Oprișan să stabilească iar ceilalți să se înhame la muncă.
Este, totuși, un outsider care ar putea înclina balanța într-o parte sau alta. Viceprimarul Marius Iorga (UNPR) este cotat mulțumitor dar cu cel mai mare potențial de creștere. Marius Iorga este de circa un an și jumătate în funcția de viceprimar, scandalurile l-au ocolit, s-a implicat în multe aspecte sociale, de imagine. Nu-l afectează în niciun fel acțiunea DNA de zilele trecute pentru că a ajuns târziu în funcție și, oricum, investițiile nu se numără printre atribuțiile sale. Se comportă, încă, precum un om normal ajuns într-o funcție publică. Nu s-a auzit de vreo combinație pe bani publici făcută pentru el, pentru familie, rude sau prieteni. Alegătorii care nu citesc presa sau nu folosesc mediul online (din cartierele Bahne, Obor etc) au luat contact cu el și l-au cunoscut personal. Iorga nu mai are deficit de imagine. În pre-campanie își poate aranja o bază politică personală solidă iar campania electorală va însemna o trambulină. Dacă rămâne să candideze din partea UNPR, atunci ambele mari partide, PSD și PNL, vor avea pierderi. Iar celelalte formațiuni mici, precum Mișcarea Populară, ALDE, PNȚCD ș.a., vor lua și mai puține voturi. Sigur, în calitate de candidat UNPR la Primăria Focșani, Marius Iorga nu poate emite pretenții prea mari pentru victorie, la alegeri într-un singur tur. Dar poate încurca foarte mult.
Dar de ce nu l-au ”racolat” partidele mari pe Marius Iorga până acum? Or fi încercat? În cazul PNL, situația pare clarificată. Dar PSD? Că tot nu are Oprișan candidat viabil. Poate scoate, într-adevăr, un nume surpriză, pe ultima sută de metri. Dar îl are, aproape, pe Marius Iorga. În cazul în care nu-i ies jocurile și sondajele, Oprișan s-ar putea orienta spre viceprimarul de la UNPR. Generalul Oprea nu mai e ce-a fost și are multe probleme personale de rezolvat. Așa că partidul său artificial reprezintă ultima lui grijă. Atunci, o trecere a lui Iorga la PSD și candidatura de rigoare nu ar fi surprinzătoare. În UNPR există, deja, o temere și o discuție șoptită în acest sens.
Ar mai fi varianta fantezistă ca Oprișan să-și demonstreze vitejia, să ia taurul de coarne și să candideze el la Primăria Focșani. Nu va face acest pas decât în momentul în care va fi 101% sigur că va câștiga, prin orice mijloace. Altfel, ar fi un dezastru politic și personal pentru el să piardă o asemenea bătălie electorală. Chiar dacă va flutura hârtia de achitare din partea instanței clujene prin cartierele Focșaniului, tot nu poate fi atât de sigur că focșănenii îl votează de bunăvoie.