Tensiunea relației Oprișan-Misăilă-Iorga pare a ajunge la un punct de cotitură. Au fost mai multe momente în care viceprimarului municipiului Focșani, Marius Iorga, i s-au transmis ”semnale” că stă pe un scaun șubred și ar fi doar o chestiune de timp, de oportunitate pentru PSD, revocarea sa din funcție. Prima izbucnire importantă a fost la sfârșitul anului trecut, când se pare că Iorga și-ar fi scris demisia. Dar calculele politice ale PSD Vrancea nu i-au ”permis” viceprimarului de la UNPR să-și ducă demersul până la capăt. Apoi, de curând, primarul Cristi Misăilă i-a retras, într-o zi, toate atribuțiile, anunțul fiind făcut în fața câtorva zeci de angajați. Apoi, după câteva ore, Misăilă a revenit asupra deciziei (o fi avut și vreo influență, de pe undeva?) iar Iorga a plecat într-o delegație în Polonia. A urmat și o dispută verbală, în public, la acțiunea de plantare a stejarilor de la Mărășești, din 21 aprilie, între Oprișan și Misăilă (oricum, disputele dintre cei doi sunt foarte contondente, între patru ochi). Iar acum, de circa 10 zile, primarul a hotărât să-i retragă din nou atribuțiile viceprimarului, lăsându-l și fără secretară. Marius Iorga ar mai avea doar obligația de a verifica gunoaiele și curățenia din oraș, fără să ia vreo decizie/măsură, ci să-i raporteze situația direct primarului.
Mai mult, se pare că primarul Misăilă și-ar fi stabilit ca obiectiv înlocuirea lui Iorga din funcția de viceprimar, decizie aprobată (cel puțin tacit) de șeful PSD Vrancea. Pentru îndeplinirea obiectivului este nevoie, însă, și de ajutorul liberalilor, ultimele reglementări legale în vigoare stabilind că revocarea din funcție a viceprimarului se face cu votul a două treimi dintre membrii consiliului local. Vor vota liberalii pentru eliberarea din funcție a lui Marius Iorga? Posibil, dacă ne gândim la tentativele eșuate de colaborare, atât înainte cât și după alegerile locale din 2016.
Dar alegerea unui alt viceprimar se face cu majoritate simplă, în speță cu votul a 11 din totalul de 21 de membri ai Consiliului Local Focșani. PSD are 9 consilieri, la care se adaugă consilierul ALDE și independentul Emanuel Gongu. De partea cealaltă sunt 8 consilieri PNL și 2 UNPR. Totuși, ar fi posibil ca măcar Marius Iorga (consilierul Costel Bîrsan s-a dovedit un opozant greu de ”convins” al administrației Misăilă) să voteze alături de coaliția majoritară. În cazul în care se merge până la capăt cu demiterea viceprimarului Iorga, PSD va dori să ocupe acest post cu un consilier propriu, care n-ar ”mișca” în front și care să execute fără crâcnire dispozițiile primarului dar și de la partid. Printre posibilii ”candidați” i-am identificat pe Daniel Ungureanu și Alexandru Nistoroiu (fiul fostului viceprimar Neagu Nistoroiu).
Contextul tensionat actual ar putea fi, însă, ”liniștit” pentru o perioadă, eventual până s-ar găsi un moment prielnic, mai avantajos pentru PSD pentru demiterea viceprimarului Marius Iorga. Cum nu trebuie omise nici alte aspecte care fac parte din jocul politic ascuns, ce are ca obiectiv atât ”puterea” din PSD Vrancea cât și câștigarea alegerilor din 2020. Zarurile nu sunt aruncate iar cărțile importante sunt păstrate cu atenție. Ce-ar fi să ne trezim cu Marius Iorga drept candidatul PSD la Primăria Focșani, în 2020?
PS – Ca să fac legătura cu titlul, trebuie să precizez că viceprimarul Marius Iorga este plecat într-o delegație în Germania, în perioada 13-17 mai.
PS1 – Legea nr.115/2015 aduce o serie de modificări legii nr.215/2001 a administrației publice locale. Astfel, articolul 137, alineatul 4, din legea 115, modifică articolul 57, alineatul 4, din legea 215, și are următorul cuprins: „(4) Schimbarea din funcție a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotărâre adoptată cu votul a două treimi din numărul consilierilor în funcție, la propunerea motivată a primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali în funcție.”