Judecătoriile Focşani, Adjud şi Panciu au înregistrat anul trecut de la primăriile din Vrancea peste 3000 de cereri de înlocuire a amenzilor neplătite cu muncă în folosul comunităţii. Marea majoritate au fost admise, pentru că persoanele amendate care au ajuns în această situaţie nu deţin bunuri sau nu au venituri şi, nu pot fi executate silit. Această practică scuteşte primăriile de penalizările pe care le primesc de la Ministerul de Finanţe la alocarea bugetelor locale, atunci când înregistrează amenzi neplătite. O presiune suplimentară pe primării vine şi din partea Curţii de Conturi care urmăreşte încasarea veniturilor bugetelor unităților administrativ teritoriale.
Anul trecut, cele mai multe cereri de acest tip s-au regăsit la cea mai mare judecătorie din Vrancea, cea de la Focşani, care a primit în 2015 un număr de 1898 cereri de de înlocuire a amenzilor cu muncă în folosul comunității şi a admis cereri pentru un total de 1575 ore de muncă. În acest an, până la mijlocul lunii februarie erau deja înregistrate la Judecătoria Focşani 178 de dosare și au fost pronunţate sentinţe pentru 156 ore de muncă.
Judecătoria Adjud a înregistrat în 2015 un număr de 972 de cereri de la primăriile arondate şi a admis 551, în timp ce în 2016 are deja pe rol 123 de cauze de înlocuire a amenzilor cu ore de muncă (55 admise).
La Panciu, primăriile din zona de competenţă a judecătoriei au deschis anul trecut 435 de dosare şi au primit dreptul de a folosi la muncă contravenienţi de la care nu pot recupera banii în 409 cazuri. În 2016, la instanţa pănceană s-au înregistrat deja 76 de dosare (73 admise).
Orele de muncă în folosul comunităţii se prestează pe raza localităţii de domiciliu a contravenientului în funcţie de aptitudinile fizice şi de pregătirea profesională. Sentinţele de înlocuire a amenzilor contravenţionale cu ore de muncă se pot pronunţa la cererea primăriilor, dacă nu există posibilitatea executarii silite.
Mii de amenzi neîncasate, înlocuite cu muncă în folosul comunităţii
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -