joi, noiembrie 21, 2024
AcasăStiri InterneMinisterul de Finanțe pregătește noi măsuri pentru reducerea birocrației

Ministerul de Finanțe pregătește noi măsuri pentru reducerea birocrației

Ministerul Finanțelor continuă procesul de simplificare, de creștere a transparenței bugetare și de modernizare a sistemului de administrare a taxelor și impozitelor

În urma consultărilor cu mediul de afaceri și cu asociațiile de profil, Ministerul Finanțelor propune un nou pachet de măsuri ce vizează modificări ale Codurilor fiscal și de procedură fiscală și ale altor acte normative.
Scopul este acela de simplificare a procedurilor atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, de susținere a mediului de afaceri, a procesului investițional, de eliminare a unor restricționări și inechități.
Concret, pentru persoanele fizice, Ministerul Finanțelor Publice propune măsuri legislative care să elimine comunicarea pe hârtie și să extindă comunicarea online. Un exemplu este ridicarea popririi pe cale electronică, măsură ce va permite deblocarea în timp real a banilor în cazul persoanelor cărora li s-au indisponibilizat sume ce depășesc nivelul creanței pentru care s-a pus poprirea.
De asemenea, Ministerul Finanțelor propune modernizarea sistemului de administrare a impozitelor şi taxelor prin facilitarea depunerii online a declarațiilor. Este vorba, de exemplu, despre declarațiile 100 “Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”, 101 “Declarație privind impozitul pe profit”, 300 “Decont de taxă pe valoarea adăugată”, 301 “Decont special de taxă pe valoarea adăugată”, 394 “Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național”.
În ceea ce privește creșterea transparenței și eficienței în cheltuirea fondurilor publice, MFP are în vedere extinderea entităților publice care utilizează Sistemul național de verificare, monitorizare, raportare și control al situațiilor financiare, angajamentelor legale și bugetelor entităților publice (Forexebug). Vor fi noi categorii incluse, precum organizațiile non-guvernamentale ce lucrează cu fonduri publice.
Pentru persoanele juridice, ministerul vine cu măsuri de susținere a procesului investițional prin extinderea scutirii de impozit a profitului reinvestit și asupra dreptului de utilizare a programelor informatice. Totodată, pentru dezvoltarea sistemului de învățământ profesional și tehnic, propune deducerea integrală a unor cheltuieli efectuate de operatorii economicii pentru elevi, precum și neimpozitarea beneficiilor primite de aceștia.
Prin noile măsuri, vor fi sprijiniți micii agricultori care întâmpină dificultăți în aplicarea regimului normal de TVA. Aceștia vor avea posibilitatea aplicării unui regim special care îi va degreva de cele mai multe sarcini administrative precum: ținerea de evidențe și depunerea decontului de TVA. De asemenea, agricultorii vor beneficia de o compensare în cotă forfetară pentru acoperirea taxei nededuse, aferentă achizițiilor. Astfel, prețul produselor/serviciilor agricole este degrevat de TVA. Compensarea se va acorda gradual, 1% în 2017, 4% în 2018 și 8% din 2019.
În ceea ce privește persoanele care își redobândesc codul de TVA, Ministerul Finanțelor vizează asigurarea unui tratament fiscal echitabil prin repunerea în drepturi atât a acestora, cât și a beneficiarilor care au efectuat achiziții de bunuri/servicii în perioada anulării codului de TVA.
În plus, pentru reducerea sarcinilor administrative ale contribuabililor care realizează operațiuni intracomunitare se elimină Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI). Totodată, declarațiile informative 392A, 392B și 393 se suspendă până la data de 31 decembrie 2019.
Proiectul de act normativ poate fi consultat aici: http://www.mfinante.gov.ro/transparent.html?method=transparenta&pagina=acasa&locale=ro
Ministerul Finanţelor Publice
Biroul de presă


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu