Autoritățile pregătesc diverse variante privind începerea și desfășurarea anului școlar 2021-2022. Astăzi, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat o parte din variantele luate în calcul de autoritățile centrale și specialiștii din domeniul sanitar cu privire la regulile pentru noul an școlar, care începe pe 13 septembrie. ”Cel târziu în perioada 1-3 septembrie vom avea ordinul comun ministrul Educaţiei şi ministrul Sănătăţii prin care, cu cel puţin 10 zile înainte de data de 13 septembrie, începerea şcolii, vom prezenta în detaliu toate măsurile pe care trebuie să le cunoască atât şcolile, cât şi părinţii şi elevii. Am spus că rămâne în continuare opţiunea numărul unu şi anume prezenţă fizică în data de 13 septembrie în toate şcolile din România. Mâine vom avea la Guvern, începând cu ora 10.00, o discuţie convocată de către prim-ministrul României la care vor participa ministrul Sănătăţii şi ministrul Educaţiei, reprezentantul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, reprezentantul Comitetului Naţional pentru Vaccinare, reprezentantul INSP şi un reprezentant al Administraţiei Prezidenţiale. În această întâlnire vor fi discutate toate ipotezele de lucru.”, a precizat ministrul Educației.
Printre propunerile care vor fi luate în discuţie la întrunirea de vineri de la Guvern se numără şi creşterea pragului ratei de infectare până la care şcolile deschise în data de 13 septembrie cu prezenţă fizică pentru toţi elevii vor putea să rămână deschise. ”Până acum, ştiţi foarte bine, erau scenariile deja cunoscute, verde, galben, roşu, şcolile rămâneau integral deschise până când localitatea ajungea la pragul de 1 la mie rată de infectare. Există propunerea de ridicare a acestui nivel până la care şcolile rămân în totalitate deschise, sigur că da, cu respectarea tuturor regulilor de protecţie sanitară. (…) Nu vor fi restricții pentru cei nevaccinați, niciun fel de restricții, însă vor fi avantaje pentru cei vaccinați. Toate ipotezele nu dezavantajează persoanele nevaccinate, indiferent că vorbim de elevi sau de cadre didactice, dar in mod firesc cei vaccinați vom vedea ce avantaje au cei vaccinați în aceste scenarii.”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
O ipoteză luată în calcul este chiar renunțarea la purtarea măștii de protecție la orele de curs. ”Acolo unde sunt clase cu dimensiunea de până la 10 persoane, există astfel de situații, în cazul în care toți sunt vaccinați, ar putea să se renunțe la obligativitatea purtării măștii de protectie.”, a mai spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.