Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat modul în care se va aplica Ordonanța de Urgență nr. 53/ 1 iunie 2023 privind majorarea salariilor în sistemul de învățământ. În cadrul unei conferințe de presă, Ligia Deca a vorbit despre sume, legalitate, etape de majorare și alte aspecte legate de salarizarea personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic. Greva generală în sistemul de educație a început pe 22 mai, iar sindicaliștii sunt în continuare nemulțumiți de oferta Guvernului. Iată, mai jos, principalele declarații ale ministrului Educației:
– La propunerea reprezentanților sindicatelor, prin OUG 53 garantăm o creștere de 1000 de lei brut pe lună pentru profesori, 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. Toate salariile cresc, niciun salariu nu scade.
– Tot în cursul zilei de ieri au apărut și alte informații care nu sunt adevărate. O primă astfel de informație a fost legată de avizul Consiliului Legislativ: dacă veți consulta acest aviz, veți vedea că avizul a fost unul favorabil, cuprinsul de asemenea, în cuprinsul avizului nu există nicăieri menționată sintagma neconstituțional.
– O altă informație falsă care s-a propagat în spațiul public este aceea că salariile vor scădea. Confuzia este generată de faptul că în anexa ordonanței, așa cum era și până acum, sunt prezentate valorile salariilor de bază corespunzătoare gradației zero, adică a persoanelor care au mai puțin de trei ani vechime în muncă. Aceasta este o convenție contabilă pe care specialiștii o cunosc și, ca să evităm propagarea unor informații false în spațiul public, vom transmite inspectoratelor informații despre salariile de bază corespunzătoare tuturor gradaților, de la gradație zero la gradație cinci.
– Toate salariile de bază cresc și asta se va resimții în venitul net al întregului personal din învățământ. Mai mult decât atât, sporurile în marea lor majoritate creșterile procentuale se aplică pe această bază mărită. Și ca să facem o mică trecere în revistă a acestor sporuri, vorbim de gradație de merit care este acordată aproximativ 16% pentru aproximativ 16% din posturile pentru învățământ, sporurile pentru învățământul special pentru 15%, sporul pentru dirigenție de 10% aplicat și practic 70% dintre cadrele didactice beneficiază de acesta. Sporul pentru învățământul simultan, are este variabil.
– Vizavi de angajamentul Guvernului față de viitorul salarizării în educație: grila privind acest angajament a fost discutată cu reprezentanții sindicatelor în decembrie-ianuarie, la Ministerul Educației. Au rezultat grile ce vor fi bază pentru noua lege a salarizării. Am trimis aceste grile la Ministerul Muncii. Grila începe de la salariul mediu brut pe economie.
– A mai existat o discuție cu sindicatele vizavi de etapizarea creșterii. Creșterea cu 60% a salariilor din învățământ: aceasta e asumată de guvern să se întâmple în trei tranșe – prima de la începutul anului următor, de 40%.
– Profesor cu studii superioare, vechime peste 25 de ani, gradație 5: salariul de bază brut după ordonanță – 8117 lei. La acest brut se adaugă sporul de solicitare neuropsihică, dirigenția, gradația de merit, eventual învățământul special. Un profesor cu studii superioare debutant: gradația e zero. Salariul de bază brut după ordonanță e fix cu 1000 de lei mai mult, 5098, poate ajunge cu sporuri la 3430 lei net. Aceste creșteri exclud plata cu ora.
– Toate investițiile pe care le realizăm vor ajuta și în ceea ce privește mediul de lucru al cadrelor didactice. Prevederi în noile legi – bonificații pentru profesorii care merg în rural, decontarea navetei, asigurarea tuturor echipamentelor digitale necesare în școală.
– Până acum am reușit să ținem sub control calendarul examenelor naționale. Nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit perioada pentru încheierea mediilor până pe 9 iunie, înscrierea la bacalaureat până pe 9 iunie. Evaluarea Națională începe pe 19 iunie. E foarte important, pentru a rămâne în acest calendar, să ne putem întoarce în sălile de clasă săptămâna viitoare. Dacă nu se va întâmpla, va trebui să ne gândim la prelungiri, reprogramări ale examenelor naționale. Avem 183 de mii de elevi în clasa a VIII-a și peste 140.000 de elevii în clasa a XII-a. Pentru aceste sute de mii de elevi avem nevoie să ne reîntoarcem la școală.