Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a prezentat principalele prevederi ale ordonanței de rectificare a bugetului. Ministrul Finanțelor a dat cifrele rectificării și a precizat, în același timp, că nu se vor majora taxe și impozite în acest an. Așa cum se preconiza, ministerele Muncii și Sănătății vor primi cele mai mari sume la această rectificare extraordinară, provocată de pandemia de coronavirus. Iată principalele declarații ale ministrului Florin Cîțu:
- Deficit estimat de 6,7% din PIB. Comisia Națională de Statistică și Prognoză estimează pentru 2020 o contracție de -1,9% din PIB. Deficitul crește de la 40,5 miliarde lei, la 72,5 miliarde lei.
- Din economia internă, estimăm că vom încasa mai puțin cu 23,2 miliarde lei. După discuțiile cu Comisia Europeană, estimăm că vom primi 3,8 miliarde lei. Înseamnă că pe sold veniturile scad cu 19,4 miliarde lei.
- Estimăm încasări mai mici de la impozitul pe profit cu 2,2 miliarde lei, de la impozitul pe venit o scădere cu 1,5 miliarde lei, TVA minus 5,5 miliarde lei, accize minus 2,6 miliarde lei, CAS minus 8,3 miliarde lei.
- Cheltuielile cresc cu 12,5 miliarde lei. La cheltuieli de personal avem un plus de 576 milioane lei, iar aici e inclusă plata stimulentului de risc de 2.500 lei brut pe lună pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar implicat direct. Cresc cheltuielile cu asistența socială cu 6,9 miliarde lei.
- Cheltuielile la fondul de rezervă se majorează cu 3 miliarde lei. Până la următoarea rectificare, în cazul în care avem nevoie de resurse pentru șomaj tehnic suplimentar, sănătate, autorități locale, putem să luăm acești bani, să nu mai facem o rectificare bugetară.
- Ministerul Muncii mai primește 8,1 miliarde lei și la Ministerul Sănătății 3,8 miliarde lei.
- Al doilea pachet la care lucrăm pentru repornirea economiei va apărea după perioada stării de urgență.
- Deja au început să se facă plăți pentru șomaj tehnic.