Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi seară, că, în urma discuţiilor cu managerii de spitale şi cu liderii de sindicat, că s-a ajuns la concluzia că Legea salarizării şi Regulamentul sporurilor au fost aplicate uneori în mod subiectiv de către spitalele din subordinea diverşilor ordonatori principali de credite.
Ministrul a dat ca exemplu şi spitalul Focşani unde, din 1366 de salariaţi, 1307 au înregistrat scăderi de venituri.
Informaţiile ministrului Sănătăţii i-au derutat atât pe angajaţii Spitalului Focşani, cât şi pe liderii de sindicat, care spun că nu au fost înregistrate diminuări de venituri.
Reprezentanţii spitalului spun că au recurs la alte artificii pentru a nu se întâmpla acest lucru.
„E foarte important de precizat că la Spitalul Judeţean Focşani nu s-au diminuat salariile faţă de luna februarie. Pentru a evita pierderile salariale Spitalul Judeţean a acordat sume compensatorii din venituri proprii. Suma sporurilor la minim pe spital depăşeşte procentul de 29% impus de către MS. Analizând situaţia salarială pe spital conform pontajelor a rezultat că avem nevoie de un procent de 38% pentru a putea acorda la minim sporurile prevăzute de regulament. În luna martie, pentru a nu exista pierderi salariale, diferenţa de procent de la 29% la 38% a fost acoperită de către Spitalul Judeţean din venituri proprii”, ne-a declarat Alina Pelin, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Sf. Pantelimon din Focşani.
Unitatea medială nu mai are însă bani din venituri proprii pentru a susţine salariile şi pentru luna viitoare, astfel că salvarea ar trebui să vină tocmai din măsurile adoptate marţi seara la Guvern, după negocierile cu sindicatele.
La rândul său, liderul SANITAS Vrancea spune că singura problemă cu salarizarea s-a înregistrat la spitalul din Dumbrăveni. Acesta aşteaptă teleconferinţa cu liderii de la Bucureşti, pentru a afla mai multe despre negocierile care au dus la oprirea grevei generale programată pentru vineri, 11 mai.
„Nu ştiu de unde a luat doamna ministru cifrele acelea. La Spitalul Dumbrăveni au existat probleme, în sensul că infirmierele au pierdut la venituri, asistentele nu au câştigat nimic, medicii au câştigat şi salariaţii TESA la fel, pentru că şi-au introdus spor de 50%” , ne-a declarat Claudiu Grosu.
Ce s-a convenit cu sindicatele
În urma discuţiilor s-a convenit încheierea următorului Acord:
1) Acordarea unei sume compensatorii pentru toţii angajaţii din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete faţă de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferenţa.
2) Păstrarea actualelor limite prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.
3) Crearea posibilităţii depăşirii procentului de 30% prevăzut în art. 25, alin. 1 şi 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii judeţene de ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor şi stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.
4) Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în art. 25, alin. 1 şi 2, din Legea 153/2017.
5) Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.
6) Reformularea modalităţii de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma iniţială a Legii 153/2017.
7) Echivalarea funcţiilor de moaşe şi surori medicale cu funcţia de asistent medical.
Toate prevederile de mai sus se vor aplica asupra drepturilor salariale care se vor acorda începând cu luna mai 2018.
Ca urmare a acestui Acord, reprezentanţii organizaţiilor sindicale au consimţit să renunţe la greva generală, programată în data de 11 mai 2018.