În urma apariției în spațiul public a unor imagini ce ilustrează doi minori care lovesc un câine, polițiștii din cadrul Secției 10 Poliție Rurală Panciu s-au sesizat din oficiu, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rănirea sau schingiuirea animalelor, conform Legii 205 din 2004 privind protecţia animalelor. În urma verificărilor au fost identificați minorii care apar în filmări, în vârstă de 9, respectiv 10 ani, precum și minorul care a filmat. Cercetările continuă, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Panciu pentru stabilirea tuturor persoanelor implicate și luarea măsurilor legale care se impun.
Reamintim pe această cale cetățenilor faptul că, potrivit art. 25 din Legea 205/2004 privind protecția animalelor republicată:
(1)Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
b) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
e) rănirea sau schingiuirea animalelor;
f) intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților.
g) folosirea animalelor aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare.
De asemenea același act normativ, prevede la articolul 26:
(1) Constituie contravenții următoarele fapte:
a) nerespectarea dispozițiilor art. 5 alin. (1)- Deținătorii de animale au obligația de a asigura acestora, în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie de producție, următoarele: un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție, asistență medicală
b) nerespectarea dispozițiilor art. 6 alin. (2) lit. e)-g),k) și m)
Art. 6 alin. (2) – În sensul prezentei legi, prin cruzime față de animale se înțelege:
e)folosirea de animale pentru expoziții, spectacole, publicitate, realizare de filme și în scopuri asemănătoare, dacă aceste activități le provoacă suferințe fizice și psihice, afecțiuni sau răniri
f)abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului
g)administrarea de substanțe destinate stimulării capacităților fizice ale animalelor în timpul competițiilor sportive, sub forma dopajului;
k)despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață;
m) folosirea armelor cu tranchilizant în alte situații decât pentru imobilizarea animalelor.
c) nerespectarea dispozițiilor art. 14- Persoana care contribuie la dresarea unui animal are obligația de a folosi mijloace de dresaj care să nu provoace traume psihice sau fizice, precum și de a folosi metode care să nu prejudicieze sănătatea ori bunăstarea animalului.
d) nerespectarea dispozițiilor art. 30 alin. (3).
(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 de lei. (IPJ Vrancea)