Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat listele unităților – restaurante, cantine și societăți care distribuie sau livrează la domiciliu mesele calde prevăzute prin proiectul „Sprijinirea categoriilor de persoane cele mai defavorizate care beneficiază de mese calde pe bază de tichete sociale pe suport electronic”, finanțat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020 (POAD), lansat în luna septembrie 2020. Beneficiază de tichete pentru mese calde pensionarii cu vârsta de peste 75 ani, cu venituri de până la 800 lei/lună, dar și persoanele fără adăpost. Ajutorul pentru cumpărarea de mese calde este 180 lei/lună, sumă care se virează pe cardurile speciale puse la dispoziție în acest scop. „Publicarea listelor cu societățile care asigură mesele calde este o măsură de transparentizare a implementării programului și care va facilita utilizarea sumelor alocate. Astfel, seniorii și persoanele fără adăpost vor putea fi îndrumate mai ușor către unitățile care furnizează sau livrează mesele calde finanțate din fonduri europene”, a declarat Cătălina Bădoiu, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Listele unităților care furnizează mesele calde, afiliate emitenților de carduri, sunt publicate pe site-ul MIPE, aici: https://bit.ly/39gSlrD. Implementarea programului pentru finanțarea de mese calde, în cifre:
– 640 milioane lei buget alocat pentru prima etapă;
– 236,28 milioane lei virați, în perioada decembrie 2020 – februarie 2021, pe cardurile speciale pentru asigurarea meselor calde;
– 285.000 carduri emise și distribuite;
– 70% din cardurile distribuite au fost deja folosite pentru cumpărarea a cel puțin unei mese calde; 3.500 unități cu peste 8.000 puncte de lucru oferă mese calde;
– În 700 localități în care nu există restaurante sunt asigurate livrări la domiciliu;
– 1.800 POS-uri asigurate în mediul rural de către emitenții de carduri.
Cine beneficiază de mesele calde: persoanele cu vârsta de peste 75 ani, în baza listelor întocmite de casele teritoriale de pensii; persoanele fără adăpost, conform listelor transmise de unitățile administrativ-teritoriale.
Despre POAD:
Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate are o alocare de 441 milioane euro și este finanțat din fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane. Prin program este finanțată acordarea de ajutoare alimentare și asistență materială de bază pentru persoanele defavorizate. Acordarea ajutoarelor UE pentru cumpărarea de mese calde este reglementată de OUG nr. 115/2020 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de persoane cele mai defavorizate care beneficiază de mese calde pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde, acordate din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestora. (sursa: MIPE)