Ordinul Ministrului Culturii nr. 3028/09.10.2019 privind clasarea ca monument istoric a ”Monumentului funerar maior Gheorghe Pastia”, cod LMI VN-IV-m-B-21172, a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 104 din 11 februarie 2020. Se încheie, astfel, procedura de clasare declanșată de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea în anul 2017.
”Monumentul funerar maior Gheorghe Pastia” din Cimitirul Sudic Focșani, realizat în anii 1910 și 1929-1942 de către meșterii pietrari greci Nicolas P. Renieris și Nicolae Colios în liniile arhitecturii eclectice, de factură academică, marchează locul de veci al maiorului Gheorghe Pastia (1847-1929). Mormântul a aparținut Mariei Botescu, mătușa maiorului Gheorghe Pastia, care a fost înmormântat aici prin voința sa testamentară.
Alături de valoarea memorial-simbolică a personalității maiorului Gheorghe Pastia, monumentul funerar se remarcă arhitectural printr-o profilatură clasicizantă proporționată și prin calitatea execuției ornamentelor de la baza coloanelor. Partea superioară, mai elaborată, reunește coloanele, frontonul, pinaclu și reprezentarea antropomorfă în chip de înger. Clasarea ca monument istoric a locului de veci a filantropului Gheorghe Pastia, la 90 de ani de la moartea acestuia, îmbogățește patrimoniul cultural al Municipiului Focșani, aducând astfel un omagiu celui care a dăruit focșănenilor ”Teatrul Municipal” și ”Ateneul Popular”. (Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea)