vineri, septembrie 27, 2024
AcasăStiri InterneMulte cazuri de violență domestică în Vrancea, în primele 8 luni ale...

Multe cazuri de violență domestică în Vrancea, în primele 8 luni ale anului / Unele victime refuză, încă, emiterea de ordine de restricție și monitorizarea electronică a agresorilor

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, în cursul celor 8 luni ale anului  2024, pe linia violenței domestice au fost înregistrate 826 de fapte, din care 281 în mediul urban și 542 în mediul rural. Din totalul infracțiunilor, 133 au reprezentat fapte de încălcare a măsurilor dispuse în ordinele de protecție.

         După locul comiterii faptelor, situația se prezintă astfel:

Cele mai multe infracțiuni în domeniul violenței domestice au fost săvârșite la locul de domiciliu al persoanelor implicate, respectiv 731 de fapte, iar 95 în spațiul public. Potrivit analizelor efectuate, aproape 90% dintre autori au fost bărbați, 10% femei, iar mai puțin de un procent, minori.

 Măsuri dispuse

În primele opt luni ale anului 2024 au fost luate măsuri preventive față de 6 persoane pentru fapte comise în contextul violenței domestice, din care 2 pentru încălcarea măsurilor dispuse în cadrul ordinului de protecție, iar față de alte 2 persoane a fost luată măsura arestului preventiv.

Intervenția la evenimentele sesizate

În perioada analizată, polițiștii vrânceni au intervenit la 2845 de cazuri de violență domestică (832 în mediul urban și 2013 în rural). În 2372 dintre situații intervențiile au fost ca urmare a sesizărilor primite prin S.N.U.AU. 112. Indiferent de modul de sesizare, pentru fiecare caz în parte polițiștii au întocmit formularul de evaluare a riscului, în 617 dintre situații constatându-se existența unui risc iminent asupra vieții și integrității victimei (21,68%). Cu toate că polițiștii au constatat existența acestui risc iminent, 340 de victime au refuzat emiterea unui ordin de protecție provizoriu. Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română.

Ordine de protecție provizorii

Polițiștii au emis 277 ordine de protecție provizorii (cca 30% fiind emise în mediul urban și 70% în mediul rural), iar în cazul a 103 dintre acestea a fost dispusă și măsura monitorizării electronice. Totodată, instanțele de judecată au emis 172 ordine de protecție, 116 dintre acestea ca urmare a confirmării ordinelor de protecție provizorii emise de către polițiști, în 30 dintre cazuri fiind dispusă și măsura monitorizării electronice.

  1. LEGEA NR. 26 DIN 28.02.2024, PRIVIND ORDINUL DE PROTECȚIE

Având în vedere rezultatele pozitive generate de legislația incidentă prevenirii și combaterii violenței domestice, prin modificările aduse Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice în anul 2018, respectiv introducerea ordinului de protecție provizoriu emis de către polițiștii care intervin/preiau sesizările de violență domestică, care este executoriu de îndată și fără trecerea vreunui termen, cumulat cu necesitatea protejării și a altor categorii de victime decât cele ale violenței domestice, legiuitorul a apreciat că acest tip de protecție poate fi extins și în afara cazurilor de relații domestice, asa cum sunt ele prevăzute de lege. Astfel, la data de 31 august 2024 a intrat în vigoare Legea nr. 26 din 28 februarie 2024 privind ordinul de protecție, care reprezintă legislația primară în domeniu, precum și norma subsecventă, respectiv Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 138/2024 privind stabilirea modalității de gestionare de către polițiști a cazurilor privind actele de violență.

Similitudini și particularități

Ca și în cazul violenței domestice, măsurile stabilite în cuprinsul ordinului de protecție provizoriu emis de către polițiștii care intervin/preiau sesizările victimelor infracțiunilor cu violență, se pun în executare de îndată și fără trecerea vreunui termen, astfel că protecția acordată victimelor acestui tip de infracțiuni este una imediată, de natură a înlătura pericolul la care este expusă victima. De asemenea, ordinul de protecție emis de instanța de judecată (sesizată de victimă sau, după caz, de către tutore ori alt reprezentant legal al acesteia), precum și de către procurorul de caz, ca urmare a confirmării ordinului de protecție provizoriu emis de către polițiști, este executoriu, având statut similar ordinului de protecție emis în cazul faptelor de violență domestică. Spre deosebire de legislația incidentă violenței domestice, ordinul de protecție provizoriu pentru protejarea victimelor infracțiunilor cu violență este emis la cererea scrisă formulată de către victimă sau, după caz, de către tutore ori alt reprezentant legal al acesteia.

Ordine de protecție și ordine de protecție provizorii, emise în contextul Legii nr. 26/2024

De la intrarea în vigoare a Legii nr. 26/2024, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au fost emise 3 ordine de protecție provizorii. Totodată, instanțele de judecată au emis 5 ordine de protecție, 2 dintre acestea ca urmare a confirmării ordinelor de protecție provizorii emise de către polițiști. 

Particularități de aplicare

La sesizările privind săvârșirea infracțiunilor prevăzute de Legea nr. 26/2024, polițistul care intervine la sesizare aduce la cunoștința victimei sau, după caz, a tutorelui ori altui reprezentant legal al acesteia, faptul că împotriva agresorului se poate emite un ordin de protecție provizoriu. În situația în care victima este de acord cu emiterea ordinului de protecție provizoriu, polițistul îi pune la dispoziție o cerere, pe care victima o completează personal. Dacă victima nu dorește emiterea unui ordin de protecție provizoriu și, implicit, nu completează cererea respectivă, polițistul consemnează acest aspect, fără a mai efectua evaluarea riscului. (sursa: IPJ Vrancea)

spot_img

ARTICOLE SIMILARE
spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu