Liberalii sunt singurii care în această campanie au propus o dezbatere serioasă pe teme care îi interesează în mod direct pe români, respectiv cele care țin de creșterea veniturilor pentru fiecare familie, de condițiile de trai de la nivelul fiecărei comunități, de dezvoltarea economică a țării. Semnalul a fost transmis inițial de președintele PNL, o dată cu lansarea programului prezidențial pentru o Românie sigură și prosperă. Nicolae Ciucă a pledat pentru un model liberal de dezvoltare pentru următorii ani. Acest model economic este bazat pe consolidarea clasei de mijloc, susținerea antreprenorilor și creșterea de investiții.
Ulterior, PNL și-a lansat programul de guvernare ”Pentru familie, comunitate, țară”, în care a asumat o serie de măsuri de dreapta pentru următorii ani. Pilonii acestui program sunt: menținerea cotei unice, consolidarea Pilonului 2 de pensii și creșterea treptată a contribuției de la 4,75% la 6%, menținerea pragului de impozitare pentru cele 350 de mii de întreprinderi. Totodată, liberalii au reafirmat faptul că se opun majorării TVA, dar și oricăror taxe și impozite. Potrivit PNL, creșterea fiscalității ar afecta veniturile oamenilor și mediul de afaceri din România. Acest lucru ar lovi în obiectivul liberalilor de a consolida veniturile și clasa de mijloc din România. Potrivit lui Nicolae Ciucă, programul de guvernare al PNL prevede crearea a 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul anului 2028 și o creștere a salariului mediu net de la 5.000 lei, cât este în prezent, la 7.000 de lei.
Discuția lansată de Nicolae Ciucă și PNL privind modul în care urmează să se dezvolte România a fost evitată până acum de ceilalți candidați la prezidențiale și partide politice. Acestea din urmă și candidații săi au preferat să-și axeze campaniile pe atacurile politice.
CMF – 31240003