sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăEconomicNoi gândim, nu doar muncim!

Noi gândim, nu doar muncim!

Un val de emoție publică genera, în urmă cu două zile, întâia listare la Bursa din New York (NYSE) a unei companii românești „unicorn”, deja celebra UiPath, înființată în urmă cu 16 ani de către doi programatori români, într-un apartament din Delea Veche. Mai puțin cunoscut publicului larg, numele celui care tocmai își realiza un vis unic în viață, Daniel Dineș, CEO și fondator al companiei producătoare de roboți software, devenită lider al noii industrii de automatizare a sarcinilor repetitive din companii, a început să stârnească brusc interesul celor dornici de clasamente și superlative: cel mai bogat român, averea lui – mai mare decât cea a lui George Soroș, omul de afaceri român care l-a surclasat pe Ion Țiriac… Adevărat că, după estimările Bloomberg, Daniel Dineș a devenit deținătorul actual al unei averi de circa 7,63 de miliarde de dolari, cu 3 miliarde în plus față de acum 48 de ore, după prima zi de tranzacționare pe NYSE a acțiunilor companiei sale, UiPath.

Plecând de la rutina utilizatorilor de computere în munca de birou, a proceselor repetitive de muncă umană, cei de la UiPath au dezvoltat un software capabil să cunoască și să vadă alte aplicații software, care poate fi instruit în același mod ca și un om pentru a folosi acele aplicații dintr-un computer. Aplicarea inteligenței artificiale în acest gen de sarcini a dus practic la dezvoltarea unei platforme capabile să creeze roboți software, care preiau munci de rutină de gen copy-paste, eliberând astfel personalul uman, angajații din companii ori instituții folosiți de cele mai multe ori „nu pentru creierul lor, ci pentru ochi și pentru mâini”. „Ține foarte mult de disponibilitaea de a schimba lucrurile. Noi nu avem contracte cu autoritățile din România, de orice fel. Noi avem contracte foarte mari cu autorități din Singapore, Statele Unite ale Americii, cu NASA, cu FBI, ori cu Fortune 500. Am acoperit mai tot, mai puțin România, din păcate”, spunea anul trecut, într-un interviu acordat PressHUB, Vasile Țiple, director al departamentului de automatizare juridică al UiPath.

Din păcate, la nivel de țară nu există încă o strategie realistică despre cum ar putea fi digitalizate instituțiile, fie ele publice, fie din domeniul de business. Pentru 90% din populația României, ceea ce se întâmplă în instituțiile din România este încă ceva obscur, kafkian și de neînțeles. „Pe de-o parte este și frica de schimbare, dar și această meteahnă românească de a avea hârtii și o birocrație care nu are sens. Oamenii sunt nevoiți încă să bată la o mie de uși pentru ceva care poate fi făcut în două minute mult mai simplu. Desigur că o digitalizare și o automatizare eficientă ar elimina și ar asigura o transparență în activitatea oricărei autorități a statului. Automat, anumite practici ar dispărea. Atâta timp cât ai niște roboți care execută niște procese fără nicio afiliere politică sau de orice alt fel, atunci cu adevărat s-ar putea crea acea pătură de funcționari publici care să aibe doar obligația de a servi strict interesul cetățeanului. Sunt foarte multe instituții unde nu doar că s-ar putea eficientiza munca, dar s-ar elimina acest flagel al birocrației și problemele care derivă din asta, cum ar fi de exemplu corupția”, consideră Vasile Țiple, directorul departamentului de automatizare juridică din cadrul UiPath. Întregul material semnat de jurnalistul Sorin Istrate îl puteți citi pe PressHub. Reamintim că, din echipa UiPath, face parte și focșăneanca Andra Diana Ciorici.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu