Consiliul de Administrație al Institutului de Cercetare Dezvoltare în Informatică (ICI) a anunțat aprobarea introducerii unei taxe anuale în valoare de 6 euro, fără tva, pentru serviciul de mentenanță anuală a domeniilor `.ro`. Taxa va intra în vigoare la 1 martie 2018. ”Tariful practicat de registrul de domenii ‘.ro’ va fi de 6 euro/an, fără TVA (tariful care va fi oferit registrarilor acreditaţi ROTLD). Valoarea tarifului a fost stabilită la nivelul pieţei europene din domeniu, ajustată la veniturile şi la puterea de cumpărare a românilor. Tariful practicat de către registrarul ICI Bucureşti (vânzare directă pe site-ul www.rotld.ro) va fi de 12 euro/an + TVA. Data de expirare a domeniilor se va calcula ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim cinci ani de mentenanţă”, se arată în comunicatul ICI-Bucureşti. De menționat că această distribuţie a domeniilor mai vechi de 5 ani pe o perioadă de 6 luni a avut în vedere oferirea posibilităţii ca fiecare deţinător de domenii ‘.ro’ să poată să reînnoiască domeniul în situaţia în care doreşte acest lucru.
România este singura țară europeană care nu are tarif de mentenanță pentru domeniile de internet. Principalele motive care au stat la baza deciziei de introducere a serviciului de înregistrare şi mentenanţă anuală sunt, printre altele: alinierea la practica europeană, respectarea bunelor practici şi a recomandărilor ICANN, entitatea care coordonează procesul de reglementare al Internetului la nivel mondial şi la care ICI Bucureşti este membru şi parte interesată (stakeholder) din 1993, respectiv asigurarea fondurilor necesare dimensionării infrastructurii IT şi creşterea securităţii şi fiabilităţii.
”Din motive ce țin de stimularea economiei digitale precum și de buna funcționare a registrului domeniului de nivel superior, considerăm că este necesară reglementarea modului de administrare și funcționare a acestuia, în vederea asigurării unui cadru transparent, coerent și unitar care să stea la baza operării domeniului .ro în interes public. Urmare a procesului de consultare publică, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale va prezenta forma finală a proiectului de lege în Guvern, în luna septembrie”, au precizat reprezentanții instituției. Anul trecut, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a colectat şi procesat circa 110,195 milioane de alerte de securitate cibernetică, în creştere cu 61,55% faţă de 2015, care au afectat un număr de 2.920.407 adrese IP unice. Numărul total de IP-uri unice alocat organizaţiilor din România era, în 2016, de 7.540.736, în scădere faţă de anul 2015 (8.958.498) şi faţă de anul 2014 (aproximativ 10 milioane), respectiv de anul 2013 (aproximativ 13,5 milioane).