Jocurile de societate nu sunt o invenție modernă. Nu se știe exact cine au fost curioșii care au început pentru prima dată să le pună în practică, dar se presupune că versiunile timpurii au fost create în vremurile preistorice, când instrumentele de joc ar fi fost făcute din lemn sau piatră. În încercarea de a descoperi care este cel mai vechi joc din lume, s-a ajuns la rezultate din siturile arheologice din Turcia, Siria și Irak, care au dezvăluit un joc antic rămas încă un mister pentru arheologi. Dovezile găsite sugerează că egiptenii antici preferau jocurile de societate. Chiar și regina Nefertari, celebra soție a lui Ramses II a fost înfățișată în mormântul ei în timp ce juca un joc de acest tip, numit Senet. Al doilea cel mai faimos joc din Egiptul antic a fost Mehen.
Cu timpul, jocurile de societate au devenit rapid o sursă foarte atractivă de divertisment, o variantă de cadou originală și o reflectare a preferințelor de petrecere a timpului liber. Și în timp ce astăzi, aproape toate aspectele vieții noastre se bazează pe tehnologie, ele au parte de o expansiune atât în online, cât și în offline. Interesul pentru acestea reprezintă un răspuns la omniprezența mediei digitale. Oamenii caută activități sociale în care să se implice, pentru că simt că se izolează prea mult din cauza rețelelor de socializare. Rămâne totuși diferențierea între cei entuziasmați de jocuri cu o prezență fizică și cei care înclină spre varianta virtuală.
Dacă știi unde și cum să cauți, poți găsi astăzi zeci de variante de jocuri care credeai că există doar în filme și nicidecum la noi în țară. Cele mai trăsnite idei le găsești pe gameology.ro, magazin online care le are foarte bine structurate pe categorii precum Mister, Strategies sau De perspicacitate. În caz că nu ești dispus să încerci ceva nou, le găsești și pe cele celebre, cum ar fi Monopoly, Catan sau Cluedo. Un alt magazin online de unde poți alege dintr-o mare varietate de jocuri este magazinuldesah.ro, care, deși axat în principal pe șah, după cum spune și numele, oferă și alte opțiuni pentru cei care caută diversitate. Un întreg raft virtual este dedicat iubitorilor de poker, care conține seturi elegante de poker ce pot fi oferite drept cadou sau le poți cumpăra pentru tine, invitând prietenii în vizită pentru câteva runde. Dacă nu îți surâde prea mult această idee, poți opta pentru poker online și jocul preferat, începând aventura pe telefon sau pe laptop. Această variantă vine în avantajul tău atunci când nu vă puteți întâlni sub nicio formă. Limitați-vă la a juca pe cont propriu și păstrați legătura.
Dacă ai prieteni cărora le place să încerce fel de fel de jocuri de societate și le achiziționează așadar în mod periodic, înseamnă că te numeri printre cei care deja și-au făcut o idee despre strategia de joc a multora dintre ele. Se mai practică acum și varianta introducerii acestora în training-urile desfășurate la angajarea într-o companie. Pentru că reprezintă o metodă eficientă prin care persoanele cooperează, mulți traineri le includ în planul lor de acțiune. Printre cele mai folosite în acest sens, sunt Povești Întunecate și Brains – Make me Smile. Primul presupune deslușirea a 50 de povești cu tâlc, având la dispoziție doar niște detalii care de obicei fac parte din deznodământ. Astfel, tu trebuie să ajungi la introducere, intrigă și la punctul culminant, prin întrebări la care ți se poate răspunde numai cu „da” sau „nu”. Jocul Brains conține o combinație de 25 de cartonașe cu puzzle-uri logice atât pe față, cât și pe verso, 28 de piese, 6 pioni și o broșură cu instrucțiuni, de unde poți afla cum să faci pe cineva să zâmbească.
Jocurile de societate s-au dezvoltat atât de mult în ultimii ani și datorită expansiunii literaturii, cinematografiei, a sectorului jocurilor video, dar și a dorinței de a recurge la acestea, drept surse de inspirație. Există acum versiuni de Monopoly bazate pe seriale precum Big Bang Theory, Game of Thrones sau Friends. Pornind de la popularitatea cărții scrise de Antoine de Saint-Exupéry, Micul prinț, s-a creat un joc cu nume omonim și pentru a ne aminti de perioada de glorie a jocului Mario, a apărut Top Trumps Match – Super Mario.
Internetul contribuie la popularizarea jocurilor de societate din două direcții. Prima se referă la magazinele online care le cumulează și oferă descrieri cât mai detaliate, iar a doua, la disponibilitatea aplicațiilor și variantelor multiplayer online pentru cele mai multe dintre jocurile existente pe piață. Prin urmare, astăzi este mai ușor să aflăm despre toate opțiunile care ne sunt puse la dispoziție. Nu este nevoie să mergem din magazin în magazin sau să verificăm secțiunea de jocuri atunci când intrăm într-o librărie, pentru că în planul virtual toate aspectele sunt bine puse la punct. Ca și în multe alte domenii, există oameni creativi cărora ideile pentru dezvoltarea de noi jocuri par a le veni peste noapte, singurul impediment în înfăptuirea produsului final fiind partea financiară. Procesul cunoscut sub numele de crowdfunding, care în traducere înseamnă finanțare participativă, face posibilă astăzi lansarea frecventă a jocurilor proiectate de designerii inovativi. În ceea ce privește aplicațiile lansate, sunt create noi niveluri și sunt aduse fel de fel de îmbunătățiri, în cazul în care versiunile inițiale sunt pe placul utilizatorilor, acest lucru reflectându-se în numărul total al celor care le descarcă în telefon.
Jocurile de societate nu sunt considerate un hobby de nișă, la care participă un anumit gen de persoane, care trebuie să îndeplinească diverse criterii. Ele fac mai degrabă parte din societatea mainstream și contribuie la unitate prin destindere. Avem ocazia să le vedem peste tot și acesta este un aspect pozitiv, pentru că atât timp cât continuăm să le îndrăgim, nu vor ajunge să fie pe cale de dispariție, ca multe alte lucruri benefice vieții noastre sociale.