Pe 26 octombrie, în sala Teatrului Oreon din Roma și în alte 20 de orașe italiene, a avut loc prezentarea Raportului IDOS pe 2017. Evenimentul a reunit tineri și mai puțin tineri din foarte multe sectoare economice, asociative, ale emigranților și noilor refugiați precum și oficialități.
Realitatea este mult mai complicată deoarece migrația românilor în Italia se caracterizează prin ședere temporară (care s-ar putea transforma în ședere permanentă). Creșterea prezenței românilor pe teritoriul Italiei este, prin urmare, rezultatul unei sume complexe de variabile algebrice care disting un număr mare de comunități românești diferite.
În anul 2015, de exemplu, anul pentru care sunt disponibile statistici privind fluxurile migratorii, s-a înregistrat o creștere relativ similară în anul 2016, echivalentul a 19.556 de prezențe în Italia, rezultând din suma algebrică, pe de o parte 46.439 de noi sosiri și 14.754 de nou-născuți în Italia și, pe de altă parte, 12.914 cetățeni români s-au întors în România, 14.403 de cetățeni români au obținut cetățenie italiană, au decedat, nu pot fi reperați etc.
Circa 1,2 milioane de români erau prezenți pe teritoriul Italiei la sfârșitul anului 2016. Cetățenii români sunt prezenți pe întreg teritoriul Peninsulei, cu o concentrare deosebită în orașele metropolitane din centru și nord (Roma, Torino, Milano, Bologna, Florența, Veneția). Aproape 20% locuiesc în Lazio și peste 15% doar în provincia Roma.
Cristi Merchea, redactor șef Emigrantul