Data de 1 octombrie înseamnă, în primul rând, o nouă majorare a accizei la carburanți. Majorarea este de 16 bani pe litrul de motorină și benzină. Este posibil să asistăm, din nou, la o creștere a prețului carburanților la pompă. Dacă în luna august găseam motorină și benzină la 4,5-4,6 lei/litru, după 1 octombrie prețurile ar putea sări de 5 lei/litru.
În același timp, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat că, de la 1 octombrie, va exista o majorare pentru consumatorii casnici de 0,03 lei/kWh. Aceasta înseamnă o scumpire cu 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh. Totodată, vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a declarat că prețul gazelor pentru consumatorii casnici ar putea crește, în medie, cu 6% în al patrulea trimestru al anului.
Inevitabil, creșterea prețurilor la energie, carburanți și gaze va conduce la majorarea prețurilor și tarifelor la aproape toate produsele și serviciile din economia românească, mai ales în domeniul produselor alimentare și în cel al transporturilor.
Pe lângă aceste scumpiri, ratele la bănci ale românilor vor crește și ele, odată cu nivelul ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele. Vineri, ROBOR la trei luni era pe piața interbancară la nivelul de 1,58%, față de 1,46% în ședința de joi și față de 0,87% la începutul anului. Românii care au credite s-ar putea trezi, în scurt timp, cu creșteri semnificative la ratele lunare, chiar și de circa 100 de lei, odată cu actualizarea dobânzii.
Octombrie aduce o ”producție” mare de scumpiri
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -