În Monitorul Oficial al României din această săptămână s-a publicat decretul prezidențial de promulgare a Legii privind instituirea Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc. Inițiatorii actului normativ au dorit crearea acestei sărbători pentru a promova bogăția de gusturi și tradiții din țara noastră și pentru a aduce un plus imaginii României și turismului românesc. “Bucatele și vinurile românești sunt un cumul de tradiții care încântă simțurile și cuceresc tot mai mulți admiratori și care pot deveni cartea de vizită a țării noastre”, au menționat inițiatorii legii. Prin vin românesc se înțelege ”vinul obținut din struguri proveniți în proporție de 100% din România și care are inscripționat pe etichetă drapelul României”.
Ziua gastronomiei și a vinului se va serba în prima duminică a lunii octombrie. În această zi de sărbătoare, autoritățile publice centrale și cele locale vor putea organiza diverse manifestări cu caracter social sau științific, pentru a promova obiceiurile și produsele culinare tradiționale și vinul românesc. Pentru aceste manifestări se pot aloca resurse financiare bugetare.