Românii din Italia s-au întâlnit, săptămâna trecută, cu reprezentanți ai autorităților de la București. Delegația venită din România a fost compusă din ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu, consilierul prezidențial Sandra Pralong, parlamentarii PNL Viorel Badea, Mircea Lubanovici și Aurelian Mihai, șeful Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru.
Aceștia au făcut mai multe vizite în Roma, Bologna și alte orașe și au stat de vorbă atât cu românii stabiliți în Peninsulă cât și cu autoritățile italiene. Românii au aflat amănunte despre proiectele autorităților de la București, despre programul RePatriot, inițiat de către ministrul vrâncean al Comunicațiilor, Marius Bostan, despre posibilitatea revenirii în țară și despre atragerea de fonduri europene pentru investiții ”Am vorbit despre programul 1+1,adică la fiecare euro adus în țară de românii din diaspora,statul român mai pune unul. I-am sugerat domnului ministru că ar fi binevenită și o scutire de impozit pentru cetățenii români care revin în țară,amintindu-i perioada în care le ofeream această facilitate investitorilor străini înainte de a fi membri ai comunității europene. Fidelizarea celor care revin în țară ar trebui să fie pusă pe primul plan de către Guvern și asta deoarece, dacă eu revin în țară, la Panciu, va fi foarte greu, spre exemplu, ca peste ani să-mi mut afacerea în Republica Moldova. Deci am avea o investiție pe termen lung și nu o speculație, cum s-a întâmplat până acum cu o mare parte a investitorilor străini prezenți în România”, ne-a declarat întreprinzătorul păncean Ovidiu Burdușa, stabilit de mulți ani în capitala Italiei.
Un aspect important dezbătut săptămâna trecută a fost cel al votului românilor din diaspora la alegerile parlamentare din toamna acestui an. Românii stabiliți în Italia au aflat toate amănuntele de la șeful AEP, Ana Maria Pătru. În același timp, tot mai mulți români par hotărâți să revină în țară și să dezvolte o afacere acasă. Pentru aceasta, ei ar avea nevoie și de sprijinul autorităților. ”Eu mi-am anunțat intenția mai demult de a reveni în țară.Consider că viitorul multor români, în acest moment, este în România. Pentru acest lucru, cred că este nevoie de curaj, răbdare dar și de implicare în viața politică. S-ar face o mare greșeala dacă factorii de decizie din țară nu văd potențialul întoarcerii noastre în țară”, susține Ovidiu Burdușa.
Acesta vrea să facă primul pas important în viața politică și să candideze din partea PNL Vrancea pe lista de consilieri județeni la alegerile locale din data de 5 iunie. Ar fi, practic, primul vrâncean din diaspora care ar ajunge în legislativul județean. Ovidiu Burdușa este originar din Panciu, lucrează de mult timp în Italia iar de câțiva ani conduce o afacere în domeniul hotelier, și anume Hotelul Boutique din Roma.
Pănceanul Ovidiu Burdușa ar putea fi primul consilier județean din diaspora
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -