vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăSocietateParlamentarii promit mai multe creșe

Parlamentarii promit mai multe creșe

Șapte deputați au inițiat un proiect de lege prin care să se înființeze, în mod obligatoriu, creșe pentru îngrijirea copiilor cu vârste de până la 3 ani. Promisiuni în acest sens au făcut mai mulți parlamentari de-a lungul anilor însă nu s-a întreprins nimic concret până acum. Propunerea parlamentarilor este de a ridica o creșă la un număr de 15.000 de locuitori. Conform iniţiativei, cheltuielile privind înfiinţarea creşelor din sistemul public se vor asigura din fonduri proprii, fonduri structurale europene, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite. ”Consiliul local va asigura condițiile pentru înființarea a minim unei creșe la 15.000 de locuitori din zona de competență. Înființarea creșelor în condițiile menționate la alin. (10) se poate face și prin construirea unor anexe la grădinițele existente, astfel încât acestea să poată prelua și copii de la vârsta de 1 an. Cheltuielile privind înființarea creșelor din sistemul public se vor asigura din fonduri proprii, fonduri structurale europene, precum și din alte surse de finanțare legal constituite.”
Prin această iniţiativă legislativă se doreşte impulsionarea mamelor pentru a se întoarce la serviciu, prin facilitarea accesului la înscrierea copiilor la creşă. În acelaşi timp, proiectul vine ca o măsură pentru reintegrarea timpurie în activitatea profesională a femeilor care au născut şi doresc să-şi continue dezvoltarea profesională. „Dincolo de remunerare, concediu maternal sau ajutoare financiare pentru creşterea copilului, statul trebuie să îşi dezvolte politicile în ceea ce priveşte înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor, pentru că una dintre problemele cu care se confruntă tinerele familii este aceea privind îngrijirea şi educaţia timpurie a copilului (…) Numărul părinților care trebuie să-și lase copiii în grija cuiva pentru a putea merge la serviciu este cu mult mai mare decât oferta din creșe (…) Chiar dacă și-ar dori să se reîntoarcă în câmpul muncii, înainte de expirarea concediului maternal, femeilor le este foarte greu să facă acest lucru pentru că nu în grija cui să-și lase copilul/copiii”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Camera Deputaţilor este primul for sesizat în acest caz iar Senatul este camera decizională.Termenul pentru dezbatere şi vot final de 9 mai fiind depăşit, propunerea legislativă s-a considerat adoptată, în conformitate cu prevederile art. 75 alin. (2) din Constituţie şi ale art. 113 din Regulamentul Camerei Deputaților.

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu