sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăPoliticaPas important în ceea ce privește adoptarea planului REPowerEU de sprijinire a...

Pas important în ceea ce privește adoptarea planului REPowerEU de sprijinire a statelor UE în fața creșterii prețurilor la energie și pentru reducerea dependenței de gazul rusesc

Astăzi, în ședința reunită a Comisiei pentru afaceri economice și monetare și Comisiei de afaceri bugetare a fost adoptat REPowerEU, planul UE de combatere a crizei energiei. Propunerea a trecut cu 80 de voturi pentru și 6 împotrivă. REPowerEU este scutul Uniunii Europene prin care se urmărește sprijinirea statelor membre proporțional cu vulnerabilitatea lor față de creșterea prețurilor la energie, pe baza unor indicatori obiectivi precum mixurile energetice, dependențele, prețurile cu ridicată la energie și indicatorii de vulnerabilitate socială. Mai precis, prin REPowerEU, Uniunea Europeană urmărește:
-combaterea creșterii prețurilor la energie și a sărăciei energetice
-reducerea dependenței de gazul rusesc
-eficiență energetică
-investiții în energie regenerabilă.

Dragoș Pîslaru, copreședinte REPER și coraportor al REPowerEU, precizează: “Am avut două mari priorități în minte pentru România: prima, ca UE să fie alături de cetățenii și antreprenorii europeni pentru diminuarea facturilor de energie prin investiții rapide. A doua, ca România să recupereze cca 5 miliarde euro din perioada 2014-2020, pe care statul român nu ar fi reușit să îi cheltuie până la sfârșitul anului viitor, pe lângă cele 1,4 miliarde euro deja agreate de Consiliu.” România are, în momentul actual, peste 9 miliarde euro fonduri europene neabsorbite din perioada financiară trecută. Orice sumă necheltuită până la finalul anului 2023 trebuie dată înapoi Comisiei europene. Ceea ce ar fi un dezastru pentru economia unei țări aflate în plină criză energetică. “Prin REPowerEU, lupt să obțin o ultimă șansă pentru România de a nu da miliarde de euro înapoi Comisiei europene, pentru că statul român a fost incapabil să îi absoarbă.” (sursa: RENEW/ REPER)

România va primi din acest nou fond 1,3 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică, reducerea dependenței de importurile de gaz din Federația Rusă, îmbunătățirea infrastructurii energetice și investiții în surse de energie regenerabilă. Aceste fonduri nerambursabile se vor adăuga celor aproximativ 30 de miliarde de euro pe care țara noastră le primește deja pentru Planul Național de Redresare și Reziliență din Mecanismul European de Redresare și Reziliență”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul European de Redare și Reziliență și Planul „REPowerEU”. Parlamentul European cere, în poziția adoptată, ca toate statele membre să primească o prefinanțare de 20% la momentul aprobării de către Comisia Europeană și Consiliul UE a noilor piloni RepowerEU din planurile de redresare. De asemenea, poziția Parlamentului prevede finanțarea cu caracter retroactiv a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, momentul invaziei Federației Ruse în Ucraina.
Poziția Parlamentului European cuprinde și prevederea ca, după intrarea în vigoare a acestui regulament european la începutul anului următor, statele membre care încă nu au accesat toată componenta de credite din planurile lor naționale de redresare și reziliență să aibă doar 30 de zile la dispoziție pentru a notifica Comisia Europeană cu privire la intenția lor de a accesa aceste fonduri. În cazul în care nu intenționează să acceseze aceste fonduri, statele în cauză vor pierde prioritatea în accesarea fondurilor din componenta de credite. Pentru România aceasta este o veste foarte importantă deoarece țara noastră deja și-a anunțat intenția de a accesa toate creditele și, dacă vor rămâne bani nealocați din creditele celorlalte state, vom putea accesa astfel credite suplimentare în condiții foarte bune pentru investiții în domeniul energetic. (sursa: Siegfried Mureșan, europarlamentar PPE/ PNL)

Următorul pas pentru adoptarea Planului REPowerEU îl constituie votul în plenul Parlamentului European. Acesta va avea loc în sesiunea plenară din 9-10 noiembrie. După această etapă, vor urma negocierile finale între Parlament și Consiliu pentru adoptarea legislației europene a pilonului REPowerEU.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu