luni, noiembrie 25, 2024
AcasăActualitatePastorala de Paști a ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop mitropolit de București

Pastorala de Paști a ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop mitropolit de București

Duminica Învierii, duminica Paștelui este ziua celei mai mari minuni: Cristos învie din morți și li se arată ucenicilor. Toată trăirea creștină se bazează pe Învierea lui Cristos; pe faptul că un om, Isus din Nazaret, după ce a fost omorât și pus în mormânt, după trei zile a părăsit mormântul, a revenit la viață, pentru a nu mai muri niciodată. Acesta este nucleul credinței noastre, așa încât Sfântul Paul a putut să spună că „dacă Cristos nu a înviat, zadarnică este predica noastră și zadarnică este credința voastră” (1Cor 15,14). Învierea lui Cristos așadar poate fi considerată fie ca dovadă a credinței, fie ca bază a vieții creștine. (…)

În fața Învierii lui Isus, cuvintele omenești sunt relativizate, pierd din importanță. Isus înviat, trupul său glorios este începutul unei lumi noi, o lume liberă de durere și de moarte. „Cristos înviat din morți nu mai moare, moartea nu mai are putere asupra lui” (Rom 6,9). Primii creștini erau cu toții cuprinși și stăpâniți de acest adevăr: „A înviat! Noi l-am văzut! Noi suntem martori!” Credința primilor creștini stă toată în aceste cuvinte: „El a înviat!” Într-un anumit sens, ei participă deja la această bucurie și la această glorie a Învierii. Ei sunt în legătură strânsă cu Isus, iau parte la viața cea nouă: „Fraților, dacă ați înviat cu Cristos, căutați cele de sus” (Col 3,1). Aceasta este viața creștină: să fim înviați cu Cristos. Restul trece pe planul al doilea. Trece fala acestei lumi; numai lumea Învierii rămâne.

Și cum altfel să trăim această minunată sărbătoare de Paști, decât reaprinzând în noi flacăra credinței și vestind cu bucurie nouă: „Cristos a înviat cu adevărat!”. Bucuria și pacea Învierii să ne cuprindă pe noi toți! Să nu uităm, ba mai mult, să ne pregătim și pentru un alt prilej de bucurie pentru noi, pentru Biserica locală și pentru țara noastră: vizita Sfântului Părinte Papa Francisc. Este, până atunci, un timp privilegiat pentru a medita asupra locului și misiunii Suveranului Pontif în tradiția și în învățătura Bisericii noastre Catolice, pentru a întări din nou legătura noastră de comuniune cu urmașul Sfântului Petru, căruia Isus i-a spus: „Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea” (Mt 16,18).

Vom încerca să ne organizăm cât mai bine. Important este însă, oriunde ne-am afla în timpul vizitei Papei Francisc la București: în catedrală sau în jurul ei, să fim un singur trup, o Biserică vie în jurul Sfântului Părinte care este „principiul și fundamentul perpetuu și vizibil al unității, atât a episcopilor, cât și a mulțimii credincioșilor” (Lumen Gentium 23), „Vicar al lui Cristos și Păstor al întregii Biserici” (Lumen Gentium 22). Mi-aș dori mult să nu prefere nimeni comoditatea televizoarelor, ci să participăm în număr cât mai mare, reuniți în jurul altarului, la Sfânta Liturghie prezidată de Papa Francisc la București, mărturisindu-l astfel împreună pe Cristos Înviat.

Iubiți frați și surori din Arhidieceză, cucernici părinți și persoane consacrate, vă spun tuturor cu drag „Sărbători binecuvântate! Cristos a înviat!”. Și apoi, să ne vedem în jurul Papei Francisc, așa cum ne dorim, o singură turmă și un singur Păstor, aici, în Biserica noastră locală, parte a Bisericii Universale. „Să mergem împreună!”.

ÎPS Ioan Robu
Arhiepiscop Mitropolit de București


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu