Toți consilierii locali, indiferent de coloratura politică, au votat astăzi, la a treia încercare, proiectul de hotărâre care prevede preluarea în administrarea Direcției de Dezvoltare a Primăriei Focșani a spațiilor verzi din cele 3 cartiere modernizate: Laminorul, Mândrești și Focșani Sud. Proiectul a fost intens comentat încă de anul trecut și, până acum, nu a obținut voturile necesare de două treimi pentru a fi adoptat. Atât puterea cât și opoziția au transmis mesaje publice de incriminare a părții adverse, fiecare cu argumentele sale. S-a vorbit, chiar, de posibilitatea pierderii unei sume importante de bani europeni – peste 7 milioane de lei – în cazul în care nu s-ar vota preluarea spațiilor verzi respective de către Direcția de Dezvoltare Servicii Publice. Puterea PSD-ALDE-UNPR/PMP are 13 voturi în Consiliul Local Focșani iar două treimi înseamnă 14 voturi, astfel că, fără votul opoziției, proiectul respectiv nu putea fi validat.
Dar, după o serie de discuții neoficiale, consilierii locali PNL au convocat o ședință extraordinară pentru a se rediscuta și, desigur, vota proiectul incriminat. Consilierii liberali au spus că s-au lămurit, între timp, în mare parte, cu privire la conținutul proiectului, după ce acuzaseră administrația locală PSD și funcționarii publici de lipsă de transparență. La rândul lor, consilierii PSD s-au arătat receptivi și binevoitori și au acceptat, în premieră, convocarea de către PNL a unei ședințe extraordinare a CL Focșani. De altfel, ședința a început într-o notă de sărbătoare, cu felicitări și mulțumiri de ambele părți. ”Între timp am primit informațiile corespunzătoare referitoare la acest proiect. Nu este vorba de conflict politic ci de binele comunității”, a declarat liderul consilierilor PNL, Dan Buzoi. ”Mulțumesc colegilor de la PNL pentru inițiativă și că și-au dat seama de importanța proiectului de interes local”, a răspuns viceprimarul Marius Iorga (UNPR). ”Îi felicit pe consilierii PNL că se apleacă asupra problemelor importante ale orașului și că nu mai votează împotriva cetățenilor Focșaniului”, a completat și liderul consilierilor PSD, Bogdan Matișan. Totuși, Matișan i-a ironizat pe colegii săi de la PNL și i-a trimis la școală: ”ca să nu mai existe neînțelegeri, îi rog pe consilierii PNL să ia legătura cu aparatul de specialitate al Primăriei pentru a se interesa când se organizează cursuri de pregătire în administrația publică”, le-a transmis șeful consilierilor PSD.
A urmat o serie de discuții, explicații, întrebări și răspunsuri (chiar dacă parțiale) între putere și opoziție, la care au fost chemați să răspundă managerul de proiect, Eugenia Drăgușanu, și secretarul municipiului, Eduard Corhană. Chiar dacă nu s-a ajuns la nicio concluzie, toți cei 17 consilieri prezenți la ședință (din totalul de 21) au votat proiectul, așa cum se stabilise la momentul convocării ședinței extraordinare. Fiecare parte a considerat că are dreptate și că și-a expus punctele de vedere. Spațiile verzi din cele 3 cartiere au fost amenajate în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană. Proiectul a vizat amenajarea a peste 12 hectare de spații verzi (inițial, pentru că n-au existat studii topo și nici alte analize, se vorbise de peste 18 hectare), cu fonduri europene, de la Ministerul Dezvoltării Regionale. MADR a alocat peste 7 milioane de lei iar contribuția Primăriei Focșani a fost de 600.000 de lei. Lucrările s-au prelungit foarte mult și nu s-au bucurat de aprecieri în ceea ce privește calitatea acestora. Totuși, la final, administrația locală a semnat procesul verbal de recepție. Firma care a câștigat licitația se numește Romprest și aparține unui controversat om de afaceri, Florian Walter (Bucșă). Numele acestei firme apare în niște dosare instrumentate de procurorii anticorupție. Urmează ca Direcția de Dezvoltare a Primăriei Focșani să mai angajeze personal (cel puțin 10 oameni) pentru a putea gestiona și îngriji spațiile verzi respective.