– Alegerile locale au trecut, dar problemele au rămas. În toate localitățile, indiferent de votul exprimat pe 9 iunie. Unii dintre cei mai fericiți par focșănenii, care au votat în proporție de peste 50% cu primarul în funcție. Puțin a lipsit ca focșănenii să-i acorde puterea absolută primarului Cristi Misăilă pentru următorii 4 ani: va avea ”doar” 10 din majoritatea de 11 din Consiliul Local Focșani. Până la toamnă se va ”licita” pentru așa-numitul vot de aur în micul legislativ focșănean.
– În schimb, PSD&Misăilă ar putea avea majoritate, deja, în actuala formulă a Consiliului Local Focșani, până la finalul mandatului (luna octombrie). Costel Bîrsan a sărit de la PNL la PSD, Cristian Zîrnă a trecut independent, așa că PSD poate forma majoritatea de 9+2= 11 consilieri din 21. Se mai poate adăuga chiar și un al treilea consilier ex-PNL: Ana Maria Dimitriu Bunghez, ex-candidat din partea Forța Dreptei/ ADU.
– Luptele sterile „fratricide” între formațiunile și politicienii de centru-dreapta, non-PSD, și-au dovedit, din nou, eficiența în beneficiul PSD. Dacă la nivelul Focșaniului poate că ar fi fost mai greu de obținut o victorie electorală pe 9 iunie, la nivel județean forțele de centru-dreapta ar fi câștigat fără probleme. O alianță electorală PNL-USR, la care se puteau adăuga și celelalte formațiuni precum FD și PMP, ar fi obținut voturile necesare pentru câștigarea alegerilor pentru Consiliul Județean Vrancea și pentru președintele CJ Vrancea. O alianță electorală de centru-dreapta ar fi obținut majoritatea în Consiliul Județean pentru mandatul 2024-2028: minim 16 consilieri, la care se adăuga președintele, adică minim 17 din totalul de 33. Dar, au primat orgoliile personale, un fel de ”să moară și capra vecinului”, iar principala țintă de atac din partea lui Ion Ștefan&ADU a fost PNL și nu PSD.
– A reformat administrația publică și a scăzut cheltuielile publice Guvernul Ciolacu de ne-a „rupt”. Într-un an, de când Guvernul a clamat reducerea risipei în sistemul public, s-au înregistrat peste 13.000 de angajări noi în instituțiile bugetare. Ca să facem haz de necaz, e un fel de reformă inversată. Nu mai reformați atâta că vom plăti cu vârf și îndesat de anul viitor!